İçindekiler
AMD‘nin FidelityFX Süper Çözünürlüğü (FSR), geniş bir oyun yelpazesinde bulunan bir süper örnekleme özelliğidir. Basit bir amacı var: En iyi grafik kartlarında oyun performansını artırmak. Nasıl çalıştığını ve oyunlarınızı neden açmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olmak için AMD FSR hakkında bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik.
AMD FidelityFX Süper Çözünürlük Nedir?
FSR, AMD’nin Nvidia’nın Derin Öğrenme Süper Örneklemeye (DLSS) yanıtıdır. DLSS gibi, FSR de bir oyunu olduğundan daha yüksek bir çözünürlükte işliyormuş gibi gösteren bir süper örnekleme özelliğidir. Bu nedenle, motor oyunu 1080p’de oluşturabilir ve ardından FSR, 1440p çıktı gibi görünmesi için eksik pikselleri doldurmak için devreye girer. Artık FSR’nin iki versiyonu var ve FSR 2.0, orijinalinden çok daha iyi. Şimdilik çoğu oyun yalnızca FSR 1.0’ı destekliyor, ancak ikinci sürüm ileriye dönük varsayılan sürüm olmalıdır. Aralarında bir sonraki bölümde inceleyeceğimiz birkaç fark var.
DLSS ile karşılaştırıldığında, FSR’nin her iki sürümü arasında büyük bir fark vardır. DLSS, Nvidia RTX 20 veya 30 serisi GPU gerektirirken FSR, AMD ve Nvidia grafik kartlarıyla çalışır. Resmi destek, GTX 10 serisine ve Radeon RX 400 serisine geri döner, ancak FSR hala eski donanımlarda çalışabilir. Ayrıca kaynak kodu, AMD’nin GPUOpen platformundaki geliştiricilere ücretsiz olarak sunulur ve Unreal Engine 4 ve Unity oyun motorları aracılığıyla edinilebilir. Temel olarak, herhangi bir geliştirici, bütçesi veya bağlantıları ne olursa olsun, oyunlarında FSR’yi çalıştırabilir.
FSR, yalnızca geliştiricilerin dahil etmeyi seçtiği oyunlarda mevcuttur. AMD, Radeon Süper Çözünürlük özelliğini özellikle Radeon GPU’lar için sunar. Bu, temel olarak AMD sürücünüz aracılığıyla sağlanan FSR 1.0’dır ve desteklenen bir GPU’nuz olduğu sürece herhangi bir oyuna yükseltme uygulamanıza olanak tanır.
FidelityFX Süper Çözünürlük Kalite Modları Nelerdir?
FSR, oyununuzun ne kadar iyi görünmesini istediğinize karşı ne kadar performans istediğinizi ayarlamak için farklı kalite modlarıyla birlikte gelir. Her kalite modu, dahili çözünürlüğü ekranınızda çıkanlara göre yükseltecek bir ölçeklendirme faktörü sağlar. FSR 1.0 için kalite modları şunlardır:
- Ultra Kalite — 1.3x ölçekleme
- Kalite — 1,5x ölçekleme
- Dengeli — 1,7x ölçeklendirme
- Performans — 2 kat ölçeklendirme
Ölçekleme her iki boyutta da geçerlidir, böylece nihai çıktıyı bulmak için dikey ve yatay çözünürlüğü çarparsınız. Örneğin, Performans modunu 3840 x 2160 çözünürlüğe sahip bir 4K monitörde çalıştırırsanız, oyunu 1920 x 1080’de işleyecektir.
FSR 2.0 biraz farklı kalite modlarına sahiptir. Ultra Kalite modu yerine, Kalite ile başlar ve FSR 1.0 ile aynı ölçeklendirme faktörlerini eşleştirir. Ancak oyun geliştiricilerin, FSR 2.0 ile isteğe bağlı bir Ultra Performans moduna erişimi vardır. Bu mod, 3x ölçekleme sağlar, ancak AMD, her FSR 2.0 oyununda kullanılamayacağını söylüyor.
Hangi GPU’lar FidelityFX Süper Çözünürlüğü Destekler?
FSR, satıcılar arası desteği nedeniyle DLSS üzerinde öne çıkıyor. Bir AMD veya Nvidia grafik kartı kullanabilirsiniz, ancak yalnızca son birkaç nesil resmi olarak desteklenmektedir. FSR, daha eski GPU’larda çalışmaya devam etmelidir, ancak sorunlarla veya düşük performansla karşılaşabilirsiniz. FSR 1.0’ı destekleyen grafik kartları şunlardır:
- AMD Radeon 6000 serisi
- AMD Radeon 6000M serisi
- AMD Radeon 5000 serisi
- AMD Radeon 5000M serisi
- AMD Radeon VII grafikleri
- AMD Radeon RX Vega serisi
- AMD Radeon 600 serisi
- AMD Radeon RX 500 serisi
- AMD Radeon RX 480/470/460 grafik
- AMD Radeon grafikli AMD Ryzen masaüstü işlemciler
- Radeon grafikli AMD Ryzen mobil işlemciler
- Nvidia GeForce RTX 30 serisi
- Nvidia GeForce RTX 20 serisi
- Nvidia GeForce 16 serisi
- Nvidia GeForce 10 serisi
FSR 2.0, teknik olarak aynı grafik kartlarını destekler. AMD, optimal bir deneyim için gereksinimlerin biraz daha katı olduğunu söylüyor. Yine de Nvidia veya AMD GPU ile kullanabilirsiniz, ancak AMD, daha yüksek çözünürlükler için biraz daha güçlü grafik kartları önerir.
FidelityFX Süper Çözünürlük Nasıl Çalışır?
FSR 1.0 ve 2.0 çok farklı çalışırlar, ancak aynı çekirdek etrafında inşa edilmişlerdir. Her iki süper örnekleme özelliği, yükseltme için Lanczos algoritmasını kullanır. Ölçekleyiciye düşük çözünürlüklü bir görüntü besleyerek başlar ve daha sonra algoritmaya dayalı olarak ekstra ayrıntılarla büyütülür. FSR, biraz daha ayrıntıyı geri yüklemek için daha sonra bir keskinleştirme geçişi gerçekleştirir. Yüksek düzeyde böyle çalışır, ancak FSR 1.0 ve FSR 2.0 arasındaki kritik fark, kenar yumuşatma ile ilgilidir. FSR 1.0 ile, oyun, yükseltme uygulanmadan önce kenar yumuşatma gerçekleştirir ve bu da, oyun zayıf bir kenar yumuşatma uygulamasına sahip olduğunda çok daha kötü görüntü kalitesine yol açar.
FSR 2.0 bunu değiştirir. Kenar yumuşatma gerektirmez, bunun yerine yükseltme tamamlandıktan sonra Geçici Kenar Yumuşatma (TAA) gerçekleştirir. Bu, DLSS’nin çalışma şekline benzer ve Ghostwire Tokyo’daki Geçici Süper Çözünürlük (TSR) özelliğinin de bu kadar iyi görünmesinin nedeni budur.
DLSS ile karşılaştırıldığında, FSR’deki büyük değişiklik, AI tarafından hızlandırılmamasıdır. DLSS, yükseltmeye yardımcı olan bir AI modelini çalıştırmak için RTX grafik kartlarında özel Tensör çekirdekleri gerektirir. FSR, oyunun işleme hattının bir parçasıdır ve farklı satıcıların grafik kartlarıyla çalışmasına olanak tanır.
Hangi Oyunlar FidelityFX Süper Çözünürlüğü Destekler?
Yazma sırasında FSR 2.0’ı destekleyen tek bir oyun var: Deathloop. AMD, Forspoken, Eve Online ve Grounded gibi oyunlar da dahil olmak üzere diğer birçok oyunun yakında destek alacağını söyledi. FSR 1.0’ın kütüphanesi çok daha büyük ve AMD’nin yanı sıra modcular da onu sürekli olarak yeni başlıklara ekliyor. İşte FSR 1.0’ı destekleyen oyunların tam listesi:
- Deathloop
- Far Cry 6
- God of War
- Godfall
- Horizon Zero Dawn
- Resident Evil Village
- Terminator Resistance
- The Rift Breaker
- World War Z
- Amid Evil
- Anno 1800
- Arcadegeddon
- Assetto Corsa Competizione
- Back 4 Blood
- Baldur’s Gate 3
- Black Desert
- Call of Duty: Vanguard
- Century: Age of Ashes
- Chernobylite
- Cyberpunk 2077
- Death Stranding
- Deep Rock Galactic
- Dota 2
- Dying Light 2
- Edge of Eternity
- Edge of the Abyss: Awaken
- Elite Dangerous: Odyssey
- Enlisted
- Evil Genius 2
- F1 2021
- Farming Simulator 22
- Gamedec
- Ghostrunner
- Ghostwire: Tokyo
- Grounded
- Hellblade: Senua’s Sacrifice
- Hot Wheels Unleashed
- Icarus
- Keo
- Kingshunt
- Lego Builder’s Journey
- Marvel’s Avengers
- Marvel’s Guardians of the Galaxy
- Myst
- Myth of Empires
- Necromunda: Hired Gun
- No Man’s Sky
- Phantasy Star Online 2
- Quake 2 RTX
- Ready or Not
- Second Extinction
- Shadow Warrior 3
- The Medium
- Undying
- Warhammer Vermintide 2
- Workshop simulator
- World of Warcraft: Shadowlands
- World of Warships
Diğer Teknoloji Yazılarımız
- Instagram Nick İsim Önerileri Karşınızda
- Instagram Post Saatleri 2022
- Instagram Filtreleri Nasıl Oluşturulur?
- Instagram Kullanıcı Adı Nasıl Değiştirilir? 2022
- Instagram Fotoğraf Düzenleme Taktikleri Neler? 2022
- TikTok Instagram Hesabı Ekleme Nasıl Yapılır? 2022
- Pinterest Business Hesabı Nasıl Oluşturulur?
- Pinterest Hesap Bulma Rehberi
- Pinterest Fotoğraf İndirme 2022
- Bilgisayara Android İşletim Sistemi Kurma Rehberi 2022
- ThrottleStop Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?
- Throttlestop CPU Not Supported Hatası Nasıl Çözülür?
- En İyi Apple iPhone 13 Ekran Koruyucuları