İçindekiler
Satranç oyununun ne kadar komplike, zorlayıcı ve uzun olabileceğini bu sene izlediğimiz Carlsen-Nepomniachtchi finallerinde görmüştük. Şimdiyse madalyonun diğer yüzüne bakalım. Çok kolay, basit, hızlıca biten bir satranç maçı. En kısa satranç maçı nasıl olur? En kısa sürede mat nasıl edilir? 2 hamlede mat nasıl olur sizlerle paylaşıyoruz.
Satrançta Mat Nasıl Olur?
Her şeyden önce satrançta ana amaç rakip oyuncuyu mat ederek oyunu kazanmaktadır. Rakip şah eğer başka bir taş tarafından (piyon, at, fil, kale, vezir) tehdit edilirse ve ne o tehditi bloklayabilir ne de kaçacak bir yer bulamazsa şah mat olur. Satrançta birçok çeşit mat vardır. Her bir atın oynandığı alana veya oynayan büyük ustaya göre isimlendirdiği görülür.
Satrançta 2 Hamlede Mat (Tembel Matı) Nasıl Olur?
2 hamlede mat diyince birçok insanın aklında çoban matı gelebilir ancak bu yanlış. Çoban matı 3 hamle sürüyor. 2 hamlede matın adı ise Tembel matı. Çoban matına göre çok daha nadir karşılaşılacak olan tembel matını bilmeniz ilerleyen zamanlarda işinize yarayabilir. Belki de rakibiniz sizin bilip bilmediğinizi test ederek 2 saçma hamle yapar ve siz de ona bilginizi kanıtlarsınız 🙂
2 Hamlede Mat – Tembel Matında İlk Hamleler
Tembel matının 2 hamlede bitmesi için siyah taşlarla oynamamız gerekiyor. Elbette beyaz taşlarla da tembel matı yapabiliriz ancak rakibin 2 hamle yapması gerektiği için bizim 3. hamlemizde şah mat gerçekleşiyor. Öyleyse, 2 hamlede matı siyah açısından inceleyelim.
Beyaz taraf açık renkteki filinin üstündeki f karesi piyonunu 1 taş ileri sürüyor. Piyonunu f3’e oynuyor.
Siyah buna şahın önündeki piyonu yani e piyonunu 2 öne oynayarak, e5 ile karşılık veriyor.
2 Hamlede Mat – Tembel Matında İkinci Hamleler ve Şah-Mat
Burada beyaz satranç tarihinde yapılabilecek en kötü hamleyi yapıyor. Bir hamle hariç ne yaparsa yapsın bu işin sonunda mat olmayacak olan beyaz, filin yanındaki atın önündeki piyonu 2 çıkıyor ve g4 karesine koyuyor. Bu büyük hata ile siyahın bir hamlede matı var.
Burada siyahın tek hamlede matı, vezir ile h4 karesine gelerek şah çekmek. Şah çekilebilecek tarafı tamamiyle açan beyazın aynı zamanda veziri bloklayabilecek hiçbir taşı yok. Şahın da gidecek hiçbir yeri yok. Böylece tembel (kaba deyişle aptal) matı gerçekleşmiş oluyor. Siyah, beyazı 2 hamlede mat ediyor.
Bugünkü yazımızdan bu kadar! Size en kısa sürede matı, yani 2 hamlede matı anlattık. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!
Daha Fazla Satranç İçeriği İçin
- Bu linkten satranç taşlarından her birinin puanlarını inceleyebilirsiniz!