İçindekiler
Nvidia, RTX 30 serisi ve RTX 40 serisi grafik kartlarında öne çıkan iki özelliğe sahiptir: ışın izleme ve DLSS. PlayStation 5 ve Xbox Series X, çoğu insanı ışın izleme ile tanıştırmak için iyi bir iş çıkardı, ancak DLSS hala biraz belirsiz. Biraz karmaşıktır, ancak sanallaştırılmış daha yüksek çözünürlükte oyun oynamanıza , grafik kartınıza fazla yük bindirmeden daha fazla ayrıntı ve daha yüksek kare hızlarını korumanıza olanak tanır. Makine öğreniminin gücünden yararlanarak size tüm dünyaların en iyisini sunar ve DLSS 3’ün piyasaya sürülmesiyle teknoloji daha da güçlendi. Sizlere Nvidia RTX DLSS hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlattık.
Nvidia RTX DLSS Nedir?
DLSS, derin öğrenme süper örnekleme anlamına gelir. “Süper örnekleme” biti, işlenmiş grafiklerde görünen pürüzlü kenarları yumuşatan bir kenar yumuşatma yöntemini ifade eder. Bununla birlikte, diğer kenar yumuşatma biçimlerine göre, SSAA (süper örnekleme kenar yumuşatma), görüntüyü çok daha yüksek bir çözünürlükte işleyerek ve bu verileri doğal çözünürlükteki boşlukları doldurmak için kullanarak çalışır.
“Derin öğrenme” kısmı, Nvidia’nın gizli sosudur. Nvidia, makine öğreniminin gücünü kullanarak AI modellerini yüksek çözünürlüklü taramalarla eğitebilir. Ardından, kenar yumuşatma yöntemi, eksik bilgileri doldurmak için AI modelini kullanabilir. SSAA genellikle daha yüksek çözünürlüklü görüntüyü yerel olarak oluşturmanızı gerektirdiğinden bu önemlidir. Nvidia bunu çevrimdışı, bilgisayarınızdan uzakta yapar ve bilgisayar yükü olmadan süper örneklemenin faydalarını sağlar.
Bunların tümü, Nvidia’nın yalnızca RTX GPU’larda bulunan ( Nvidia A100 gibi veri merkezi çözümlerinin dışında) bulunan Tensor çekirdekleri sayesinde mümkün . RTX 20 serisi GPU’ların içinde Tensör çekirdekleri bulunsa da, RTX 3060, 3060 Ti, 3070, 3080 ve 3090, Nvidia’nın çekirdek başına daha yüksek performans sunan ikinci nesil Tensör çekirdekleriyle birlikte gelir. Nvidia’nın RTX 40-Serisi serisindeki en yeni grafik kartları, Tensor çekirdeklerini dördüncü nesillerine taşıyor. Bu, DLSS boost’u daha da güçlü hale getirir. Yeni 8-bit kayan noktalı tensör motoru sayesinde, çekirdeklerin verimi önceki nesle kıyasla beş kata kadar arttı.
DLSS Ne Yapar?
DLSS, daha iyi görünen oyunlar oluşturmak için Nvidia’nın AI algoritmasını öğretmeye yönelik kapsamlı bir sürecin sonucudur. Oyunu daha düşük bir çözünürlükte oluşturduktan sonra, DLSS, daha yüksek bir çözünürlükte çalışıyormuş gibi görünen bir görüntü oluşturmak için süper çözünürlüklü görüntü eğitimi bilgi tabanından bilgi çıkarır. Buradaki fikir, 1440p’de oluşturulan oyunların 4K veya 1080p oyunlarda çalışıyormuş gibi görünmesini sağlayarak 1440p gibi görünmesini sağlamaktır. DLSS 2.0, dört kat daha fazla çözünürlük sunarak oyunları 4K’da çıkarırken 1080p’de işlemenize olanak tanır.
Daha geleneksel süper çözünürlük teknikleri, nihai resimde bozulmalara ve hatalara yol açabilir, ancak DLSS, daha da iyi görünen bir görüntü oluşturmak için bu hatalarla çalışmak üzere tasarlanmıştır. Doğru koşullarda, oyunun görünümünü ve verdiği hissi etkilemeden önemli performans artışları sağlayabilir; aksine, oyunun daha da iyi görünmesini sağlayabilir.
DLSS Nasıl Çalışır? 2022
DLSS, bir oyunu daha düşük bir çözünürlükte (tipik olarak 1440p) oluşturmaya zorlar ve ardından daha yüksek bir çözünürlükte (tipik olarak 4K) oluşturulduğunda nasıl görüneceğini çıkarmak için eğitimli AI algoritmasını kullanır. Bunu, bazı kenar yumuşatma efektlerini (muhtemelen Nvidia’nın kendi TAA’sı) ve bazı otomatik keskinleştirmeleri kullanarak yapar. Daha yüksek çözünürlüklerde mevcut olmayacak görsel eserler de düzeltilir ve hatta bir görüntüde bulunması gereken ayrıntıları çıkarmak için kullanılır.
Eurogamer’ın açıkladığı gibi , AI algoritması belirli oyunlara son derece yüksek çözünürlüklerde (sözde 64x süper örnekleme) bakmak için eğitildi ve en son Nvidia sürücü sürümlerine eklenmeden ve tüm oyuncular için erişilebilir hale getirilmeden önce sadece birkaç megabayt boyutunda bir şeye damıtıldı. dünyada. Başlangıçta, Nvidia bu süreçten oyun bazında geçmek zorundaydı. DLSS 2.0’da Nvidia genel bir çözüm sunar, bu nedenle AI modelinin artık her oyun için eğitilmesi gerekmez.