İçindekiler
Metaverse için hazır mısınız? Yoksa bu çoklu evren mi olmalı? Her ikisi de “paralel dünyalar” olarak tanımlandığından, doğal olarak iki kavram hakkında kafanız karıştı. Karışmasın. Tüm paralel dünya konuşmalarına rağmen birbirlerinden çok farklılar ama ortak bir noktaları var. Hem meta veri deposu hem de çoklu evren oldukça kavramsaldır ve tespit edilmesi zordur. Bir daha asla kafalarınızı karıştırmamak için hem metaverse hem de multiverse hakkında bilmeniz gereken her şey burada:
Meta Veri Deposu Açıkladı: Sanal Dünyalar Ve Geleceğin İnterneti
Metaverse nedir? Şu anda bulunduğumuz yerden birçok insana bir tür paralel evren gibi görünen geleceğin yeni çevrimiçi sanal dünyasına hoş geldiniz. Facebook, Ekim 2021’de adını Meta olarak değiştirdiğini duyurduğu için Metaverse, son birkaç ayın en büyük moda sözcüklerinden biri. Meta veri deposu bir Facebook ürünü mü? Hayır. İnternetin geleceğinin nasıl göründüğüne dair esnek bir kavram, sayısız şirket dahil olacak. Elbette, Meta bunun bir parçası olmak istiyor – dolayısıyla adını değiştiriyor – ama kesinlikle belirleyici bir rolü olacağı kesin değil. Aslında, bazı insanlar Facebook’un katılımını o kadar eleştiriyor ki, muhtemelen olamaz. Bazı insanlar, bunun Facebook’un Y kuşağının ve Z kuşağının dikkatini yeniden kazanmak için yaptığı bir oyun olduğunu varsayıyor. Fortnite , World of Warcraft ve hatta Pokémon Go gibi bazı şirketler sanal veya AR odaklı dünyalar ve deneyimler yaratmanın bazı yönlerinde zaten başarılı oldular. Bu ifade, bilimkurgu yazarı Neal Stephenson tarafından , kahramanın 3D sanal bir şehir manzarasında seyahat ettiği 1992 romanı Snow Crash’de icat edilmiş gibi görünüyor. Bununla birlikte, hızlı ileri 30 yıl ve modern metaverse, muhtemelen oldukça yeni bazı tüketici teknolojisi yeniliklerinin unsurlarını içerecek ve bunlar üzerine inşa edilecektir:
- Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) kulaklıkları
- Giyilebilir teknoloji
- Sosyal medya ve sosyal etkileşim
- İnternet çapında avatarlar
- Sürükleyici deneyimler
- İş yerinde işbirliği ve sanal konferans salonları
Bu yeniliklerin nasıl -ve eğer- birbirine uyacağı merak konusu. Bunları çevrimiçi bir sanal dünyada birleştirmenin çoğunlukla yazılıma dayalı olduğu göz önüne alındığında, en büyük belirsizliklerden biri aslında donanımdır. İnsanlar 2013’te Google Glass’tan nefret ediyordu, şu anda VR kulaklık satışları küçükken çığır açan bir ürün gerekiyor. Facebook’un geçen sonbaharda sıfır tantanayla piyasaya sürülen Ray-Ban Stories akıllı gözlükleri , muhtemelen öyle değil mi ancak gelecekte bir AR boyutu eklenirse olabilir. Meta verinin, herkesin takmak isteyeceği türden kusursuz, süper hızlı kulaklıklar yaratmak için mikroçiplerin sürekli artan gücünden yararlanabilmesi için beklemesi gerekebilir. Hiç kimse meta verinin gerçekte ne anlama geldiğini bilmiyor, bunun dijital olan her şeyde bir sonraki adım olması dışında. Meta veri deposunun yanında ne olduğu – ve tanınabilir bir şey haline gelse bile – herkesin tahmini.
Çoklu Evren Açıkladı: Paralel Dünyalar Ve ‘Kabarcık Evrenler’
Çoklu evren nedir? Paralel bir avatar dünyası ve sanal bir Evren hakkında herhangi bir meta-evren kavramı, çoklu evren kavramlarını düşündüğünüzde anında önemsiz görünüyor. Big Bang’den önce ne oldu ? “Kabarcık evrenler” olarak da bilinen çoklu evren teorisi, Büyük Patlama’nın çok öncesine gider ve kozmosun şiştiğini ve bunun sonuçlarından sadece birinin Evrenimiz olduğunu varsayar. Teoriye göre – bir sürü büyük patlama pek çok başka tamamen bağımsız evren de üretti, . Test edilebilir değil, ancak erken Evren teorilerimiz biraz bulanık – Büyük Patlama’dan daha büyük bir teorinin her şeyi doğru bir şekilde açıklamasını bekliyoruz. “Kabarcık evrenler” teorik olarak bu açıklamanın bir parçası olabilir. Ayrıca, doğayı atomlar ve atom altı parçacıklar ölçeğinde tanımlayan kuantum mekaniği , evrenimizin ötesinde bir şeyler olması gerektiğini söylüyor. 1950’lerin sonlarından bu yana, kuantum mekaniğinin “çok-dünya” yorumu (MWI), zamanı, sonsuz sayıda çoklu ve paralel evrende tüm kuantum olasılıklarının üzerinde oynandığı bir ağacın dalları olarak görür. Aralarında hiçbir iletişim olmadığı için teori test edilemez. Bu yüzden bilim dışı bir teori olduğu söylenebilir. 2019’da , Antarktika’daki bilim adamlarının paralel bir evren için kanıt bulduğunu iddia eden bir bilim hikayesi vardı, ancak aslında Antarktika’daki bir deney tarafından tespit edilen bazı parçacıkların kaynağının belirsizliği hakkındaydı. Ayrıca iddia, başka bir evrenden kendi evrenimize geçiş yapan yüksek enerjili nötrinoları içerdiğiydi. Esasen paralel bir evrende farklı bir fizik modelinin geçerli olduğu düşünülür. Bilimsel açıklama aslında çok daha az ilgi çekicidir—muhtemelen parçacık detektöründe bir sorun olmuştur. Yalnız Evrenimizin ötesinde bir şey var mı? Kendi evrenimiz genişlediğinden, onun kenarını asla göremeyeceğiz ve bu nedenle soru muhtemelen asla cevaplanamayacak. Bu yüzden muhtemelen dikkatimizi dağıtmak için bir Metaverse ihtiyacımız var!
Metaverse Hakkındaki Diğer Yazılarımız
- 2022’nin En İyi 3 Metaverse Oyunu
- Yeni Yılın ‘Axie Infinity’ Dışında En İyi Oyna-Kazan Oyunları Hangileri?
- En Doğru Oyna-Kazan (P2E) Oyununu Nasıl Seçersiniz?
- Oyna-Kazan Oyunları Hakkında Bilinmesi Gerekenleri Merak Ediyor Musunuz?
- En Yeni Metaverse Oyun Projeleri 2022!
- Metaverse Avatarı Oluşturmak İsteyenler Buraya! Facebook Metaverse Avatarı Nasıl Yaratılır?
- Samsung Galaxy S22, Metaverse’de De Piyasaya Sürülecek!
- Metaverse’ün Dev Oyun Platformunda Yerinizi Alın: “Sin City”
- Metaverse Evreninde Bir Yastıkta Kocayın! Düğünün Tüm Detayları!
- Samsung’un Yeni Metaverse Dünyası My House Büyük İlgi Gördü!
- 30 Trilyon Dolarlık Pazara Dönüşmeden Metaverse Ağına Girişinizi Yapın!
- Apple X Metaverse Cephesinde Durumlar Ne?
- Horizon Venues Nedir? Hakkında Bilmeniz Gerekenler Neler?