Bir risk sermayesi CEO’suna göre Metaverse on yıl kadar kısa bir sürede 10 trilyon ila 30 trilyon dolar arasında bir pazar gücüne sahip olabilir.
Bu hiper büyümenin içerisinde yer almak ve fırsattan yararlanmak isteyenlerim birkaç yolu vardır.
Aklınıza gelebilecek ve şuan çok yüksek pazar gücüne sahip hiçbir hiçbir sektör Metaverse’ün pazar potansiyelini sunmuyor. 30 trilyon dolara varan bir fırsat yatırımcıların kapısında. (Aşağıda bahsettiğimiz giriş sermayesi CEO’sundan edinilen bilgiler ışığında söylüyoruz)
Basitçe söylemek gerekirse, meta veri deposu internetin bir sonraki yinelemesidir. İnsanların birbirleriyle olduğu kadar çevreleriyle de etkileşime girmesini sağlayacak bir 3B sanal ortamdır. Bu meta veri deposu içinde tamamen yeni bir dijital ekosistem oluşturulacağı anlamına gelir.
Metaverse Evrenine Yatırım Yapmak Mantıklı Mı?
Girişim sermayesi şirketi Epyllion’un CEO’su Matthew Ball’a göre, Metaverse onu desteklemek için birçok sıfıra sahip bir fırsat. Ball Kasım ayında Bloomberg News ile yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Dijital ekonomiden, internetten, mobil internetten emsal teşkil eden daha mütevazı beklentileriniz olsa bile, bunun on veya on buçuk yıl içinde tezahür edecek 10 [trilyon] ila 30 trilyon dolarlık bir fırsat olduğunu gösteriyor.”
Karşılaştırıldığında bulut bilişim yıllardır en çok büyüyen endüstrilerden biri oldu ve on yılın başında pazar büyüklüğünün “sadece” 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu Ball’un 2031’den 2036’ya kadar Metaverse için 30 trilyon dolara varan tahmininden çok uzak. Bunun gibi tahminlerle, yatırımcıların bu hiper-büyüme sanal ekosistemine girmeye istekli olmaları şaşırtıcı değil.
Ancak Metaverse deposuna yatırım yapmak için herkese uyan tek bir yol yoktur. Bunun yerine yatırımcıların bu potansiyel 30 trilyon dolarlık pastaya hak iddia etmelerinin üç yolu var.
Metaverse Evrenine Girmenin En Doğru 3 Yolu Nedir?
1. Çeşitlendirin. Çeşitlendirmek. Çeşitlendirmek!
Başlangıç olarak, yatırımcılar paralarını meta veri hedefli borsa yatırım fonlarında (ETF’ler) çalışmaya koyarak Metaverse riski elde edebilirler. Matthew Ball’un geçen yıl piyasaya sürmesine yardımcı olduğu Roundhill Ball Metaverse ETF alanındaki tartışmasız en iyi örnektir.
Metaverse deposu ETF’sinin arkasındaki fikir basittir: Sanal bir alanı çalıştırmak çok fazla (baya fazla) çalışan parça gerektirecektir. Meta veri tabanını desteklemek için hesaplama gücü, veri sağlamak için ağ ve bant genişliği, sanal ekosistem işlemlerini yürütmek için ödemeler, kullanıcıların bu sanal dünyalara erişmesine izin verecek donanım ve dijital varlıkların ve kullanıcı kimliklerinin korunmasını sağlamak için kimlik güvenliği olması gerekir. Dikkat edin bu devasa bir sanal ekosistemin fiziksel ve maddi olmayan ihtiyaçlarının sadece küçük bir parçası. Bu düzinelerce şirketin meta veri deposunu desteklemede rol oynayabileceği anlamına gelir.
Roundhill Ball Metaverse ETF’nin 3 Şubat itibariyle 45 holdingi var ve portföyde yedi ülke temsil ediliyor. En önemlisi bu 45 holdingin medyan piyasa değeri (ortalaması) 68 milyar dolar. Bu hisse senetlerinin net Metaverse bağları olacak olsa da, bu şirketlerin Metaverse araştırma ve geliştirmeyi finanse edecek oldukça kârlı çekirdek işlere sahip olma ihtimali gerçekten yüksek. NOT: Bu ETF düşük riskli göründüğünden örnek olarak verilmiştir.
Buradaki tek küçük vuruş, tüm ETF’ler için ağırlıklı ortalama gider oranından biraz daha yüksek olan% 0.75 net gider oranı ödeyeceksiniz. Ancak metaverse deposu için %0,75’lik bir harcama oranı çok da yüksek sayılmaz.
2. Metaverse riskine sahip bireysel hisse senetleri satın alın
ETF’ler (Borsa yatırım fonu), Metaverse ile kazanç elde etmenin ikinci bir yolu, Metaverse bağları olan şirketlere doğrudan yatırım yapmaktır.
Bu yöntemin avantajı, daha iyi performans göstereceğini düşündüğünüz şirketlere daha fazla ağırlık vermenize olanak tanımasıdır. Ayrıca çoğu çevrimiçi aracı kurumun komisyon ücretlerini ve minimum depozito gereksinimlerini ortadan kaldırmasıyla, büyük ABD borsalarında hisse satın almak için herhangi bir ücret veya komisyon yoktur. Bu nedenle bu yöntem bir ETF satın almaya göre biraz tasarruf sağlayabilir.
Diğer taraftan bireysel hisse senedi satın almak, daha fazla başlangıç ve devam eden araştırma gerektirecektir. Neyse ki, meta veriye dahil olan şirketlerin çoğu zaten iyi kurulmuş durumda.
Örneğin, Microsoft’un meta veri deposundan yararlanabilmesi için çeşitli yolları vardır. Şirketin bulut altyapısı segmenti Azure, küresel bulut harcamalarında şimdiden 2 numara. Bulut bilgi işlem ve depolama, meta veri deposunda oluşturulan veri ve bilgi dağlarını işlemek için gerekli olacaktır.
Microsoft ayrıca geçen ay oyun devi Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolara satın almak için açıkladığı tamamı nakit anlaşmasıyla dalgalar yarattı. Eylül ayının sonunda Activision’ın bir kısmı halihazırda sanal platformlarda oyun oynayan 390 milyon aylık aktif kullanıcı vardı. Activision anlaşması, Microsoft’un insanları dijital/sanal ekosistem vizyonuna dahil etmesinin başka bir yolu olarak dikkat çekti ve Meta evrenine yatırım yapmaya devam edecekler gibi gözüküyor!
3. Metaverse Kripto Para Birimleri ile YOLO (“You Only Live Once”) Stratejisi
Riske (ve ödüle) karşı yüksek toleransa sahip olanlarınız için, 30 trilyon dolarlık metaverse tabanındaki hakkınızı stake etmenin üçüncü yolu, ilgili kripto para birimlerini satın almaktır.
Metaverse ile ilişkili şirketlerin çoğu karlı ve zamana göre test edilmiş olsa da, metaverse kripto para birimlerinin çoğu yalnızca birkaç yıldır piyasada. Önemli bir süre boyunca sürecek finansal desteğe veya oyun ilgisine sahip olup olmayacakları henüz belli değil.
Öte yandan en büyük iki oyuncu The Sandbox (CRYPTO:SAND) ve Decentraland (CRYPTO:MANA), sırasıyla 3,4 milyar dolar ve 4,9 milyar dolar piyasa değerine sahiptir. Bu iki proje, sanal dünyalara yatırılan sermayenin önemli bir bölümünü tutarlı bir şekilde silip süpürebilirse, bu piyasa değerleri bir anda çalınmış gibi ortadan kaybolabilir
Hem Sandbox hem de Decentraland benzer işletim modellerine sahiptir. Her ikisi de Ethereum blok zincirinin üzerine inşa edilmiş, oyna-kazan tarzı oyunlardır. Kullanıcıların diğer kullanıcıları çekmek için yükseltilebilecek veya üzerine inşa edilebilecek dijital araziler satın almalarına izin verir. Bu arazi parselleri, blok zincirinde depolanan bir dijital varlığın mülkiyetinin değişmez kanıtını sağlayan, takas edilemeyen jetonlar (NFT’ler) olarak saklanır. Geleneksel PC ve konsol oyunlarında oyun içi kreasyonların mülkiyeti geliştiricide kalırken, Sandbox ve Decentraland, kullanıcıların NFT’ler aracılığıyla kendi kreasyonlarına sahip olmalarını ve bunlardan para kazanmalarını sağlar.
Kripto para birimleriyle YOLO yani Türkçe karşılığı olarak “İnsan hayata bir kere geliyor” (kullanabiliriz) rotasına gitmek, meta verinin merkezi olmayan bir şekilde dağıtılması konusunda etkili bir bahistir. Durum bu olabilir. Ancak Microsoft gibi birçok yerleşik şirket on milyarlarca doları meta veri tabanına atarken, merkezi bir gelecek de çok gerçek bir potansiyel sonuçtur. -seçim size kalmış-
Eğer çok yüksek risk alma ve bir kerede bir şeyler olsun isteyenler için alınabilecek bir risk olarak görülebilir. Bu tamamiyle bir strateji olayıdır, bu fikri savunduğumuzdan değil sadece beyan etmek amaçlı vermiş bulunmaktayız. Dünya’da yatırım yapacağımız konu her ne ise hiç fark etmez, o yatırımı yapmadan önce iyi düşünüp, doğru kurgulayıp sonra hayata geçirmeliyiz.
Yukarıda vermiş olduğumu bilgiler analizlere ve dış kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında kaleme alınmıştır. Yatırım tavsiyesi kesinlikle değildir!