İçindekiler
Apple‘ın yeni Gelişmiş Veri Koruması, iOS 16.2 güncellemesiyle gelen en dikkate değer değişikliklerden biridir. Basitçe söylemek gerekirse, bu veri güvenliği katmanı, iCloud hesabınızda depolanan daha geniş bir veri yelpazesi için uçtan uca şifreleme sağlar. Uçtan uca şifreleme, şu anda mevcut olan en sağlam toplu pazar veri koruma protokolü biçimidir. iPhone Gelişmiş Veri Koruma nedir? Nasıl etkinleştirilir? Neden önemlidir? Telefonunuzu Gelişmiş Veri Koruma için nasıl hazırlarsınız? Gelin bakalım!
iPhone’unuzu Gelişmiş Veri Koruma için Nasıl Hazırlarsınız?
İyileşme süreci ve bunun neden önemli olduğu ile başlayalım. Adından da anlaşılacağı gibi, Apple hesabınıza veya cihazınıza erişiminizi kaybederseniz, bu sistem ihtiyacınız olan cankurtaran halatıdır. Birkaç kurtarma yöntemi vardır. İlki, bir kurtarma kişisi kurmaktır. Bu, ulaşabileceğiniz bir aile üyesi veya güvenilir bir arkadaş olabilir.
Kurtarma kişinizin bir Apple aygıtına sahip olduğundan ve aygıtın en az iOS 15, iPadOS 15 veya macOS Monterey çalıştırdığından emin olun. Beş adede kadar kurtarma kişisi seçebilirsiniz ve kurtarma kişilerini seçmenin en iyi yolu Aile Paylaşımı grubundandır. İşte izlemeniz gereken adımlar:
- iPhone’unuzda yüklü olan Ayarlar uygulamasını başlatın ve Apple Kimliği ayrıntıları sayfasını açmak için üst kısımdaki Adınız’a dokunun.
- Bu sayfada, Şifre ve Güvenlik yazan seçeneğe dokunun.
- Parola ve Güvenlik sayfasına geldiğinizde, ekranın alt yarısındaki Hesap Kurtarma’ya dokunun.
- Hesap Kurtarma sayfasında Kurtarma İlgili Kişisi Ekle ‘yi seçin. Bunu yaptıktan sonra, ihtiyaç duyulursa kendi Apple hesabınızı kurtarmak için telefonunuzun dizininden ayarlamak istediğiniz bir kişi seçmeniz istenecektir.
- Bir kişi seçtiğinizde, Apple cihazınız onlara izinlerini isteyen bir SMS istemi gönderir. İsteği onayladıktan sonra, bu kişi Kurtarma Sorumlunuz olarak eklenecektir.
- Kurtarma İletişim sürecine güvenmiyorsanız, gelecekte kullanmak üzere kaydedebileceğiniz bir kurtarma anahtarı oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak için, Hesap Kurtarma sayfasındaki Kurtarma Anahtarı seçeneğini belirleyin.
- Sonraki sayfada, Kurtarma Anahtarı geçişini etkinleştirin. Bu aşamada Face ID veya cihaz şifresi ile kimliğinizi doğrulamanız istenecektir.
- Artık ekranda yanıp sönen bir kurtarma anahtarı göreceksiniz. Genellikle her biri dört karakterden oluşan yedi bloğa ayrılmış 28 karakterlik alfa sayısal bir koddur. Bu güvenlik anahtarını not edin (veya bir resme tıklayın). Ardından, alttaki mavi Devam düğmesine basın.
- Bir sonraki sayfada Kurtarma Anahtarını doğrulamanız istenecektir. Ekrandaki istemi gördüğünüzde oluşturduğunuz anahtarı kullanın.
- Doğrulama tamamlandıktan sonra, Kurtarma Anahtarı geçişi etkinleştirilir ve yeşil görünür. Artık yeni bir Kurtarma Anahtarı oluşturabilir ve gelecekte ihtiyaç duyulduğunda kullanmak üzere kaydedebilirsiniz.
Gelişmiş Veri Koruma Nasıl Etkinleştirilir?
Apple hesabınıza tekrar erişim elde etmek için her iki kurtarma yöntemini de etkinleştirmenizi önemle tavsiye ederiz. Kurtarma kurulumunu hallettikten sonra, Gelişmiş Veri Korumayı etkinleştirmeye geçelim. Apple, Hesap Kurtarma ayarını iCloud için Gelişmiş Veri Koruma ile aynı akışta uygun bir şekilde entegre etti, böylece başka bir yere bakmanıza gerek kalmıyor.
- Başlamak için iPhone’unuzdaki Ayarlar uygulamasını açın, üst kısımdaki adınıza dokunun ve ardından bir sonraki sayfada iCloud’u seçin.
- iCloud sayfasına girdikten sonra aşağı kaydırın ve Gelişmiş Veri Koruma üzerine dokunun.
- Bir sonraki sayfada, ADP’nin neyle ilgili olduğuna dair kısa bir özet bulacaksınız. Sayfanın altında, Gelişmiş Veri Korumayı Aç yazan seçeneğe dokunun.
- Bu aşamada, henüz Hesap Kurtarma’yı kurmadıysanız, yukarıda belirtilen işlemi tekrarlayabilirsiniz. Zaten yaptıysanız, cihazınız zaten etkinleştirmiş olduğunuz kurtarma seçeneklerini gözden geçirmenizi ve Gelişmiş Veri Korumayı etkinleştirmeye devam etmenizi isteyecektir.
Apple ayrıca sizden aynı hesabı kullanan tüm cihazları ADP uyumluluk kriterlerini karşılayacak şekilde güncellemenizi isteyecektir.
Gelişmiş Veri Koruması Neden Önemlidir?
iCloud verileri için genişletilmiş uçtan uca koruma kritik öneme sahiptir. Bunun nedeni, şifre çözme anahtarlarının herhangi bir uzak sunucuda değil, yalnızca güvenilir cihazlarınızda depolanmasıdır. Aslında, Gelişmiş Veri Koruma’yı etkinleştirdiğinizde, bulut depolamanıza erişim varsayılan olarak bir güvenlik önlemi olarak kilitlendiğinden, artık herhangi bir rastgele telefon veya bilgisayardan web’deki iCloud hesabınıza erişemeyeceksiniz.
Daha sonra iCloud web erişimini etkinleştirmeyi seçebilirsiniz. Ancak, iCloud saklama alanınızı web’de açmaya çalışıyorsanız, güvenilir cihazınızın yine de oturum açmayı onaylaması gerekecektir. Ancak, Fotoğraf Kitaplıkları için paylaşımı etkinleştirdiyseniz veya Apple’ın İşbirliği özelliklerinden herhangi birini kullanıyorsanız, medya dosyaları ve notlar gibi ilişkili tüm verilerin ADP korumasının dışında tutulacağını unutmayın.
Özetle, Apple nihayet tüm kişisel olarak tanımlanabilir verileriniz ve hassas bilgileriniz için bir güvenlik ağı oluşturarak bilgisayar korsanlarına ve devlet destekli gözetleme saldırılarına kapıları kapattı. Böylesine yüksek bir koruma düzeyiyle Apple, kurtarma seçeneklerinizin elinizin altında olduğundan emin olmak istiyor.
Bunun nedeni, tüm iCloud verilerinizin uçtan uca şifrelenmiş olmasıdır ve hesabınıza veya güvenilir aygıtınıza erişimi kaybederseniz, Apple bile bu verileri kurtarmanıza yardımcı olamaz. Basit bir ifadeyle, iCloud veri kurtarmayı etkinleştirmeden önce hesap kurtarma protokolleri zorunludur.
Gelişmiş Veri Koruma özelliğinin iOS 16.2, iPadOS 16.2, macOS 13.1 ve watchOS 9.2 yazılım sürümlerinde kullanılabileceğini hatırlatmak isteriz.