İçindekiler
iOS 17‘nin karşılaması gereken çok fazla beklentisi var. 2022’de iOS 16, istenen pek çok özelliği ekledi. Bir pil yüzdesi göstergesi ve varsayılan klavyeye dokunulması ince ama iyi eklemelerdi. iOS 16 ayrıca kilit ekranı özelleştirmesi ve kilit ekranı widget’ları getirdi. iOS artık sizi bir fotoğrafın arka planından akıllıca ayırmak, onu sürüklemek ve istediğiniz yere bırakmak için yapay zekayı kullanabilir. Telefonunuzu web kamerası olarak kullanmanızı sağlayan süreklilik kamerası özelliği de vardır.
Daha önce tartışıldığı gibi, iOS 16 da Android’den ilham alan bazı özelliklere sahiptir. Bu yazımızda, iOS 17 hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız. iOS 17 çıkış tarihi ne zaman? Özellikleri neler? iOS 17’yi destekleyen cihazlar hangileri? Bütün soruların cevapları bu yazımızda.
iOS 17 Ne Zaman Çıkacak? 2023
iOS’un yeni nesil sürümü yani iOS 17, Apple WWDC 2023 Haziran etkinliğinde duyurulabilir. Muhtemelen 12 Eylül 2023’te halka açıklanacak. iOS sürümleri genellikle Haziran ayında Dünya Çapında Geliştirici Konferansı’nda duyurulur. Tüm modeller için bir lansman tarihi genellikle yeni iPhone’ların çıktığı Eylül ayıdır. iPhone 15 serisi, kutudan iOS 17 ile çıkacak ve 2023 Eylül ayının ortalarında piyasaya sürülmesi bekleniyor.
iOS 17 Özellikleri Neler Olacak? 2023
1: Etkileşimli ana ekran widget’ları
Ana ekran widget’ları iyi görünüyor ve tasarım oldukça modern. Ancak, işlevsellik yönü eksik. Hatırlatıcıları temizlemek için basit bir vuruş veya 3D/Haptic Touch ile notları düzenleme yeteneği harika bir ek olacaktır. Müziği zaten widget’tan kontrol edebilirsiniz.
Widget’lar daha etkileşimliyse, küçük görevler için ana uygulamayı açma noktasını azaltacaktır. Basit kaydırıcılar harika bir ek olabilir. E-postaları kolayca görüntülemek ve yanıtlamak, mesajlara yanıt vermek veya Tweetleri ve Reddit gönderilerini görüntülemek için bir widget, iOS widget’larını çok daha iyi hale getirecek.
2: Ana ekran özelleştirmesi
Özelleştirmeden bahsetmeden bir iOS gönderisi görmezsiniz. Tema mağazası yok, bu nedenle kullanıcı arayüzünü kökten yeniden tasarlamak için temaları kolayca uygulayamıyoruz. Apple, MIUI veya ColorOS gibi tamamen kullanıcı destekli bir mağaza eklemek istemese de, Apple tarafından birkaç ayda bir birkaç tasarımla sınırlandırılan ve kontrol edilen bir tema mağazası kötü bir fikir değildir.
Apple, şu anda yazılımlarıyla öne çıkma konusunda bir üne sahip oldukları için iPhone’unuzu özelleştirmenize hemen izin vermiyor. Kullanıcı arayüzü tasarımına bir bakışta bunun bir iPhone olduğunu anlayacaksınız. İnsanların rastgele temalar uygulamasına izin verirlerse, bu anında tanınmayı kaybedebilirler.
Bir tema mağazası değilse, simgeleri ve simge boyutlarını zahmetsizce düzenleme yeteneği hoş bir ek olacaktır. Ayrıca, uygulama ızgara düzenini değiştirme seçeneğine ve uygulamaları istediğimiz yere yerleştirme yeteneğine de ihtiyacımız var. Bunların bir kısmı üçüncü taraf uygulamalarla mümkün olsa da, inanılmaz derecede hantal ve zaman alıcı hale geliyor.
Simgelerinizi uygulamak istiyorsanız, istediğiniz simgeleri indirmeniz, Kısayollar uygulamasıyla her uygulama için birer birer kısayol oluşturmanız ve ardından bunları ayrı ayrı uygulamanız gerektiğinden bu zahmetli ve uzun bir süreçtir.
3D / Haptic Touch hala oldukça cansız ve 3D Touch veya diğer ince ince ayarlarla uygulamaları güncelleme seçeneği ekleyebilirler. Daha fazla pencere öğesi boyutu ve simge boyutu, kullanıcı arayüzünün estetiğini de iyileştirecek, ancak bu muhtemelen gerçekleşmeyecek.
iOS 16 bir kilit ekranı değiştiriciye sahiptir. Uzun basmak, kilit ekranlarınızın geri kalanını ortaya çıkarır ve bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz. Daha fazla özelleştirme eklerlerse, iOS 17’nin ana ekran için benzer bir özelliğe ihtiyacı vardır.
3: Geliştirilmiş Çoklu Görev
iOS, 14 Pro’da Dynamic Island ile çoklu görev yapabilir ve diğer iPhone’lar için yalnızca resim içinde resim modudur. Android telefonlar, iOS’ta eksik olan bir özellik olan, uzun süredir Bölünmüş Ekran çoklu görev özelliğine sahiptir.
Hala iOS’ta yeniden boyutlandırılabilir kayan pencerelerimiz yok. Bu özelliğin, not yazarken bir gönderiyi okumak, Twitter akışınızda gezinirken fotoğrafları düzenlemek, video izlerken veya oyun oynarken bir Mesajlaşma uygulamasında sohbet etmek gibi çeşitli kullanım durumları vardır.
Bazı dış görünümlerde, sabitlediğiniz uygulamaları veya son uygulamalarınızı hızlı bir şekilde başlatabileceğiniz bir kenar çubuğu bulunur. Ayrıca birden fazla uygulamayı aynı anda ona sabitleyebilir ve aynı anda başlatabilirsiniz. Tonda bir macOS Dock olan bir kenar çubuğu eklemek, çoklu görev yeteneklerini yine de büyük ölçüde geliştirecektir.
Apple’ın çiplerinin bu kadar fazla beygir gücüne sahip olması hayal kırıklığı yaratıyor. Stage Manager’a benzer bir özellik beklemek gerçekçi değil. Muhtemelen öğeleri ve çoklu görev miktarını Android’de de görmeyeceğiz.
4: Stabilite
iOS 16 , görüntü kalitesi kontrolüyle ilgili birkaç sorun yaşadı. Donanım sorunları bir yana, kaybolan widget’lar veya rastgele telefon çökmeleri ve donmalar gibi birkaç görsel hata vardı. Uygulama çökmeleri ve kullanıcı arabirimi tutarsızlıkları ile yazı tipi ve tasarım hataları kapsamlı bir şekilde rapor edildi.
Termiklerle ilgili sorunlar kapsamlı bir şekilde rapor edildi ve bu nedenle beklemedeki boşaltma arttı. Genel pil ömrü de daha kötü. Rastgele Wi-Fi bağlantısının kesilmesi, AirDrop hataları ve siyah duvar kağıtları bunlardan birkaçıdır. Apple, genellikle Android’den daha az hata içeren kararlı yazılımlar sağlama konusunda bir üne sahiptir, ancak iOS 16 bu itibarı yok etti.
iPhone 14 Pro kullanıcıları için Dynamic Island özelliğinde birçok bug bulunuyordu. iOS 16, istikrarsızlık açısından kötü şöhretli iOS 13’ü geride bırakarak açık ara en dengesiz sürüm oldu. Birçok iOS kullanıcısı, daha az yeni özellik sunan ancak bunun yerine kararlılığa ve hata düzeltmelerine odaklanan yeni bir sürümden memnun olacaktır.
5: UI/UX Yeniden Tasarımı
Yeni simgeler ve yazı tipleriyle radikal bir yeniden tasarım ve bir tema yenilemesi beklemek muhtemelen anlamsız çünkü bu muhtemelen uzun bir süre olmayacak. iOS 7, kapsamlı bir UI yeniden tasarımıydı ve ardından iOS 8 ve 9, simgelerin görünümünü modernize etti. O zamandan beri, yapılan tüm simge değişiklikleri oldukça incelikliydi.
UI tasarımı, insanlara bir uygulamanın işlevini hatırlatmak için gerçek hayattaki nesneleri temsil eden skeuomorfizmle başladı. Daha sonra tasarım, Gauss Bulanıklığı, Kalın Yazı Tipleri ve estetik Sistem Uygulamaları ile düz 2B simgelere, genel minimalizme ve cam-morfizm tasarımına taşındı.
macOS tasarımının 2B uygulamalara takılıp kalmadığını, yeni bir morfizme doğru evrildiğini belirtmek ilginçtir. macOS simgeleri skeuomorfik değildir ancak 3B’ye yakın bir şekle, derinliğe, gölgelere ve degradelere sahiptir. Bu canlandırıcı görünüyor ve iOS’un derinliğe, gölgelere ve gradyanlara sahip simgelerle yeni-morfik bir tasarımı benimsediğini görmek güzel olacak.
6: Arka plan görevleri
İOS ile ilgili uzun süredir devam eden bir şikayet, arka plan görevlerini yerine getirme şeklidir. Google Fotoğraflar veya Drive gibi tüm Google uygulamalarında, yüklemeler ve indirmeler arka planda gerçekleşmez. Safari’den büyük dosyalar indirmek de arka planda çalışmıyor.
Oyun güncellemeleri, Spotify Çalma Listeleri, Netflix şovları vb., uygulama, uygulama değiştiricide simge durumuna küçültüldüğünde içerik indirmeyin. Bunun nedeni, Apple’ın ultra agresif arka plan görev yönetimidir. Bataryaya yardımcı olur ancak üretkenliği engeller, kullanıcıları rahatsız eder ve zaman kaybına neden olur.
Arka planda karşıya yükleme/indirme API’si mevcuttur, ancak uygulamaların arka planda çalışmasına izin verilen süre konusunda hâlâ belirli bir süre sınırı vardır. Bazı insanlar herhangi bir nedenle bu sistemi tercih ettiğinden, bu agresif arka plan görev yönetimini kapatmak için Ayarlar uygulamasında basit bir geçiş harika olacaktır.
Pil etkileri hakkında size bir uyarı penceresi verebilirler. 6 GB RAM’e sahip iPhone’lar bazı arka plan görevlerini yerine getirir, ancak genel sistem şüphesiz bir vur-kaçırdır. 4 GB RAM’e sahip iPhone’lar, 2022 model bir telefondaki en kötü arka plan görevlerinden bazılarına sahiptir.
7: iMessage için RCS Desteği
iMessage, öncelikle ABD’de popüler bir mesajlaşma aracıdır ve yalnızca iPhone’larda kullanılabilir. Bu, bir kilitleme mekanizması oluşturduğu için Apple’a fayda sağlar ve insanlar, akran baskısı nedeniyle grup sohbetlerinde kalmak için iPhone satın alır. RCS desteği eklemek, mesajlaşmayı herkes için daha iyi hale getirecektir. Apple, güvensiz ve güncelliğini yitirmiş MMS/SMS standardını hâlâ desteklemektedir.
8: Evrensel Pil Widget’ı
Geçerli pil widget’ı size iPad, Apple Watch veya MacBook’unuz gibi diğer ekosistem aygıtlarınızın pil yüzdesini gösterir. Tüm cihazlarınızın kalan pilini tek bir widget’ta görmenize izin vermek oldukça uygun olacaktır.
9: Tahmini (T9) Çevirme
T9 çevirme veya metin tahmini, Android telefonlarda sonsuza kadar var olmuştur. Çeviriciye bir numara yazdığınızda, tahmin edilen kişiler Android telefonlarda görünür. iOS’ta hiçbir şey görünmüyor; kişi adı yalnızca siz tüm numarayı yazdıktan sonra görüntülenir.
10: Daha iyi Siri
iOS’ta Siri işlevseldir ancak mükemmel bir sanal asistanın minimum gereksinimlerini zar zor karşılar. Apple verilerinizi toplamadığını iddia ettiği için asistan sizi anlayamıyor.
Bir sanal asistan ancak sizi anlıyorsa ve mümkün olduğunca çok veri topluyorsa iyi olabilir. Sözde gizlilik merkezli yaklaşımları nedeniyle, Apple bunu yapamaz. Siri’deki iyileştirmeler çok gecikti. Siri’nin daha zeki olmasını ve son konuşmanızı daha önce söylediklerinizle ilişkilendirmesini içtenlikle umuyoruz.
iOS 17’yi Destekleyen Cihazlar Hangileri? 2023
iPhone 8, 8 Plus ve iPhone X’in gelecek yıl desteğini bırakma ihtimali var. iOS 16, iPhone 7 ve 7 Plus desteğini bıraktı ve destek beş yıl sürdü.
Apple, iPhone XS ile başlayan tüm telefonları desteklemeye devam edebilir, ancak iPhone 8, 8 Plus ve X desteklemeyebilir. Aşağıdaki liste, güncellemeyi alması garanti edilen tüm cihazları göstermektedir.
- iPhone 14 serisi
- iPhone 13 serisi
- iPhone 12 serisi
- iPhone 11 serisi
- iPhone XS ve XS Maks
- iPhone XR
- iPhone SE 2020
- iPhone SE 2022