İçindekiler
Gran Turismo 7, 25. yılını kutlayan Gran Turismo serisinin hem Playstation 4 hem de Playstation 5 konsollarında çıkış yapan ilk ana oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Daha önce Playstation 4 için yayınlanan Gran Turismo Sport bir yana, ana seriden bir Gran Turismo oyununun son çıkış tarihi Aralık 2013, çıktığı platform ise Playstation 3. Yaklaşık 8.5 yıl ve koca bir konsol neslinin ardından gelen Gran Turismo 7 nasıl olmuş, bizi neler bekliyor, simülasyondan çok anlamayan oyuncular da oynayabilir mi, DualSense ne kadar iyi kullanılmış gibi sorularınızın cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Gran Turismo 7 Ön İncelemesi
Yeni Nesil Yarış Simülasyonu
Gran Turismo 7 tam 25 yıldır Playstation konsollarında en gerçekçi sürüş deneyimini sunmak gibi bir görev ile yola çıkan serinin son oyunu. Playstation 1 konsolunda sınırlı sayıda pist üzerinde yaklaşık 140 araç ile başlayan yolculuğumuz, Playstation 5 konsolunun gücünü kullanarak oluşturulmuş çok sayıda pistte, 400’den fazla araç modeli ile farklı koşullarda mücadele etme imkanı sunuyor. Oyunda toplayabileceğimiz 424 araç bulunuyor. Bu araçlar ile yarışabileceğimiz pist varyasyonlarının sayısı ise 90’ı geçiyor. Bu sayının Gran Turismo 6’ya göre daha az olduğunu düşünebilirsiniz, doğru. Gran Turismo 6 binin üzerinde araç seçeneği ile geliyordu ama orada da Premium araçlar ve önceki PS2 oyundan kopyala yapıştır olan standart araçlar gibi bir durum vardı. Şimdiye kadar Playstation 4 için yayınlanmış olan tek Gran Turismo oyunu olan GT Sport’un ise yalnızca 162 araç ile çıkış yaptığını unutmamak lazım.
Açılış filminin ardından oyun bizi ufak bir ısınma turu için Müzik Rallisi ile karşılıyor. Müzik Rallisi modu öncelikle yeni başlayanları ısındırmak, katı kuralları göz ardı edip müziğin keyfini çıkararak araç sürmek isteyenlere özel bir mod. Çalan müziğin ritmine göre sürenin ilerlediği, amacın diğer yarışçıları geçmek değil, şarkı bitene kadar pistte kalıp en uzak mesafeyi kat etmek olduğu, çok eğlenceli bir mod olmuş. Şu an için 6 şarkı mevcut ama ileride daha fazlasının geleceği söyleniyor.
Müzik Rallisi ısınmak ve biraz eğlenmek için güzel bir seçenek ama oyunun asıl güzelliği gerçek yarışlarda yatıyor. Oyunda gerçekçi sürüş deneyimini yaşayarak mücadele edebileceğimiz farklı seçenekler bulunuyor. Bize çeşitli menüler sunup, menüyü tamamlamamızı talep eden, aynı zamanda arabalar ile ilgili çeşitli bilgiler edindiğimiz sohbetlerin de gerçekleştirildiği Kafe ilk durağımız. Buradan amacımızı öğrendikten sonra tek başımıza yarışlara girmek için Dünya Pistleri ve Görevler kısımlarına girebilir, sürüş yeteneklerimizi yükseltmek ve ehliyetimizi güncellemek için Lisans Merkezi’nde verilen sınavları geçmeye çalışabiliriz. Online oyunlar için Çok Oyunculu ve ve Sport kısımları bulunuyor.
Bazı yarışların sonucunda ya da görevleri tamamladığımızda çeşitli araçları hediye olarak alıyoruz ama koleksiyonumuzu genişletmek için araç satın almak şart. Araç satın almak istediğimizde gidebileceğimiz farklı yerler var. Sıfır araçları satın alabileceğimiz Brand Central, artık üretimi olmayan eski modelleri bulabileceğimiz İkinci El Otomobiller ve değişen kataloğunda sınırlı sayıda özel otomobili barındıran Efsanevi Otomobiller uğrayacağımız dükkanlar. Başlangıçta İkinci El Otomobiller en büyük dostumuz.
Topladığımız araçları Garaj bölgesinde inceleyip, sahip olduğumuz parçalar ile düzenlemeler yapabiliyoruz. Ayrıca Scapes Filmleri kısmından çok güzel sahneler yakalamak da mümkün. Aracın neredeyse tüm parçalarını yenileyip performansını arttırabileceğimiz Modifiye Merkezi’ne neredeyse her yarış öncesi uğruyoruz. Aracın görsel düzenlemelerini, yıkama, yağ değiştirme gibi bakımlarını gerçekleştirebileceğimiz GT Auto kısmında sürücümüzün kask ve tulumu üzerinde de değişiklikler yapmak mümkün.
Ana menümüzde son olarak Vitrin ve Scapes bulunuyor. Vitrin oyun içi içerikleri, sahip olduğumuz koleksiyon eşyalarını ve medyaları görebileceğimiz alan. Scapes ise dünyanın çeşitli yerlerinde araçlarımız ile fotoğraf çekebilmemizi sağlayan müthiş bir fotoğraf modu.
Dünya’nın Her Yerinde Yarışma İmkanı
Gran Turismo 7 ile Avrupa, Amerika ve Asya-Okyanusya bölgelerinde gerçekleştirilen özel yarışlara ve şampiyonalara katılma fırsatı ediniyoruz. Mücadele ettiğimiz pistler arasında Nürburgring gibi gerçek pistlerin yanı sıra, Trial Mountain ve Tokyo otobanı gibi oyuna özel oluşturulmuş pistlerin varyasyonlarının da bulunduğu doksandan fazla seçenek bulunuyor.
Yan oyun olarak kabul edebileceğimiz Gran Turismo Sport ile biraz daha basite indirgenen bazı özellikler, Gran Turismo 7 ile daha da gelişmiş bir biçimde geri dönmüş. Yarışların ardından yıpranan aracımızı alıp yağını değiştirmek, güzelce yıkatmak gibi özellikler geri dönmüş. Her bir aracı ayrı olarak modifiye etmek ve çeşitli özellikler ekleyerek performanslarını geliştirmek mümkün. Gelişmiş ince ayar seçenekleri ile güç derecelerini ayarlayıp, belli PP seviyelerindeki yarışlara uygun hale getirme şansı var. Aracın genişliği, yüksekliği, kanatların hava akımına etkisi gibi otomobil fiziklerini etkileyecek ayarları yapabiliyoruz.
Playstation 5 konsolunun en güçlü yanlarından birisi olan DualSense, Gran Turismo 7 yarışlarında sizi gerçekten yarışa dahil etmeyi başarıyor. Uyarlanabilir tetikleyiciler ve dokunsal geri bildirim özellikleri ile arabanın başına gerçekten geçmiş gibi hissediyorsunuz. Tetiklerin farklı araçlarda frenlemeye ve dönüşlere farklı tepkiler vermesi, dokunsal geri bildirim ile aracın yaptığı dönüşleri ve çıktığı zemini doğrudan hissetmek çok güzel bir tecrübe. Aracın bir yanı pistten çıktığında bunu görmeden bile anlayabiliyor, aniden başlayan yağmur ile pistin durumunu ve aracınızın yola verdiği tepkiyi anında hissediyorsunuz.
Eğer araba yarışları konusunda fazla tecrübeli değilseniz oyunun sunduğu sürüş yardımları çok yardımcı oluyor. Direksiyon kontrolü, fren desteği, yarış çizgisi, gibi yardımları açarak aracı kontrol etmek konusunda alacağınız yardımlar, oyunu öğrenirken sürekli yarış kaybetmenize de engel oluyor.