İçindekiler
Evde Ailecek Oynanacak 3-4 Kişilik Oyunlar
Evde vakit geçirmek için bazen teknoloji yeterli olamayabiliyor. Tamda bu anlarda biraz eskilere dönmek ve teknoloji bu kadar hayatımızda yokken nelerden keyif aldığımıza göz atmanın önemi artıyor. Bazılarımızın bildiği, bazılarımızınsa dikkatini çekmemiş evde ailecek oynayacak 3-4 kişilik oyunları listeledik. Listedeki bazı oyunlar 3-4 kişiden fazla da oynayabilen oyunlar ve sadece evde oynamanıza da gerek yok! Listeyi tam incelediğinizde demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız 😉
Evde Oynanacak Eğlenceli Oyunlar Neler?
1) Scrabble
Scrabble, iki, üç veya dört oyuncuyla, rastgele çekilmiş 7 harfle oluşturulan anlamlı kelimelerin 15’e 15’lik özel tasarımlı bir oyun tahtasına yerleştirilmesi suretiyle oynanan tur bazlı bir kelime oyunudur. Her oyunun başında yazılan ilk kelimenin bir harfi, kesinlikle tablonun tam ortasında yer alan hücreye konmalıdır. İlk kelimeden sonraki kelimeler, bulmacalarda olduğu gibi, daha önceki kelimelerden en az bir tanesi ile birleşmelidir. Bu birleşme ile oluşan kelime de anlamlı olmalıdır. Kelimeler sağdan sola ve yukarıdan aşağıya yazılabilir. Oyunda genel olarak standart sözlük kullanılır.
2) Jenga
Jenga, İngiliz oyun tasarımcısı ve yazar Leslie Scott tarafından geliştirilen ve Hasbro tarafından pazarlanan bir fiziksel beceri oyunu. Oyuncular 54 bloktan oluşan bir kuleden sırayla birer blok çeker. Çekilen her blok kulenin tepesine yerleştirilerek kulenin giderek daha istikrarsız hale gelmesi sağlanır.
Kurallar
54 tahta bloktan oluşur. Her katta üç blok olmak üzere 18 katlı bir kule oluşturulur. Ancak ilk üç blok kuzey-güney şeklinde dizilmişse üstündeki üç blok doğu-batı şeklinde dizilmelidir. Oyuncular sırayla bu on sekiz katlık kuleden bir bloğu çeker ve kulenin üstüne yine başlangıçtaki gibi dizmeye başlarlar. Oyuncular, dokundukları bloğu tek elleriyle çekmek zorundadırlar. Kule devrilmeden önce son bloğu kim çekmişse oyunu kaybeder. Eğer tekrar oynanmak istenirse blokları toplayıp kule hâline getirme görevi, bir önceki oyunu kaybedenindir.
3) Birbirini Tanıma Oyunu
Özellikle yakın arkadaşlarınızla ve ailenizle çok keyif alacağınız bir oyun. Kağıtların içerisine; “en sevdiğin yemek ne?” “en sevdiğin şarkı ne?” “Bir hayvan olsan ne olmak isterdin?” gibi sorular hazırlayıp daha sonrasında oynadığınız kişilerin vereceği cevapları tahmin ederek cevaplarını oluşturuyorsunuz. Herkes diğerleri hakkında olan tahminlerini kimseye göstermeden bir kağıda yazıp daha sonra okuyor. Bakalım birbirinizi ne kadar tanıyorsunuz?
4) Evet – Hayır
Eskilerin en popüler TV yarışmalarından olan evet hayır arkadaş veya aile çevreniz ile de rahatlıkla oynayabileceğiniz bir oyun. Karşınızdaki kişinin sorduğu sorulara evet veya hayır demeden cevaplamanız gerekiyor. Evet veya hayır demeniz halinde kaybediyorsunuz. Örneğin: İstanbul’da mı yaşıyorsun? Sorusuna evet değil, “yaşıyorum” vb. cevapları vermeniz gerekiyor.
5) Tabu
Kutu oyunlarının en favorilerinden olan Tabu ikim takım olarak ayrıldığınız ve yasaklı kelimeleri kullanmadan elinizdeki kelimeyi anlatmaya çalıştığınız, yaptığınız puana göre de oyun noktalarını geçtiğiniz bir oyun.,
Anlatıcı, takım arkadaşlarına kelimeleri anlatırken, eğer kelimenin altında yazan tabu yasaklı kelimeler bölümünden bir kelime kullanırsa, gözlemci olarak gelen diğer takım oyuncusu tabu düdüğünü çalarak “tabu” der. Anlatıcı tabu yaparsa artık o kelimeyi anlatamaz.
Tabu oyun kuralları gereği, bir takım 1 kum saati sürecince anlatabilir. Ancak, oyun tahtasında bulunan, çift süre hanesine geldiklerinde bu süre iki katına çıkar. Tabu kuralları bununla sınırlı değil, anlatıcı takım arkadaşlarına kelimeleri anlatırken beden dilinden yararlanamaz, mırıldanamaz ya da kelimeyi farklı bir dilde söyleyemez. Tabu oynarken, karşı takımın dikkatini dağıtacak hareketlerden kaçınmalı ve kendi takımınıza anlatılan kelimeyi anlasanız bile söylemelisiniz. Bir takımın anlatma süresi bittiğinde, süre boyunca doğru bilinen kelime kadar piyonunu oyun tahtasında ilerletir.
Arkadaşlarla Oynanacak Oyunlar Neler?
6) Dokun ve Tahmin Et
Aileler yaşıyor vs. gibi yarışmalardaki konseptlerden biri olan dokun ve tahmin et, evde belirlediğiniz materyalleri bir kaba koyarak oynayacak oyuncunun gözü kapatılarak oynanır. Gözü kapatılan oyuncu elini kaplara sokarak neye dokunduğu tahmin eder ve en çok doğru bilen kişi veya grup kazanır.
7) İsim – Şehir – Hayvan veya İsim – Bitki – Şehir
Teknoloji döneminden önce en popüler oyunlardan olan isim şehir hayvan oyunun da, alfabeden seçilen bir harf seçilir (genelde “Ğ” seçilmez). Seçilen harfle başlayan isim, şehir, hayvan, bitki, eşya, ülke, sanatçı ve oyuncular tarafından belirlenen başka maddeler ile ilgili adlar, boylamsal çizgiler ile maddelere ayrılmış kâğıtta ilgili maddenin altına yazılır. Genelde adların yerel kullanımları kabul görmez. Bu adları tamamlayan ilk oyuncu 1 dakika süre tutar diğer oyuncular 1 dakika içerisinde bitirmelidirler. 2 kişi ayni şeyi yazmışsa 5 puan farklıysa 10 puan boşsa 0 puan alır. Eğer 3 veya daha fazla kişiyle oynanan oyunda herkes aynı şeyi yazıp bir kişi farklı yazarsa 15 puan alır. Oyun sonunda en çok puan alan kazanır.
8) Pet Bardak Sektirme
Özellikle planlama konsantrasyon ve el göz koordinasyonu kurma becerilerini geliştiren oyun şu şekilde:
- Oyuncuların önüne iki tane sehpa konur.
- Oyuncunun uzağındaki sehpaya bir adet bardak konur.
- Oyuncu elindeki pinpon topunu önünde duran boş sehpaya değdirerek diğer sehpadaki bardağın içine atmaya çalışır.
- Topu bardağa atan ilk oyuncu oyunu kazanır.
- Bu oyun en az iki kişi yarışarak oynanabileceği gibi süre tutarak sırayla da oynanabilir.
- En kısa sürede tamamlayan oyunu kazanır.
9) Ben Kimim?
Bil Bakalım Kim? kutu oyununu çok daha kolay ve eğlenceli halde oynayabileceğiniz bir yöntemi var. Herkes karşısında belirlediği kişinin anlına, onun ne olmasını istiyorsa, bu bir artist veya eşyada olabilir yazıp yapıştırıyor. Sırası gelen oyuncu kendi anlında yazan kişi veya eşyayı karşısındakileri sorarak anlamaya çalışıyor. İnsan mıyım? Rapçi miyim? Katı bir şey mi? gibi gelen cevaplara göre de alan daralıyor ve ne olduğunuz anlıyorsunuz? En hızlı bilen oyunu kazanır!
10) Kulaktan Kulağa
Yan yana oturulur. Başta oturan kişi arkadaşının kulağına herhangi bir şey söyler. O da diğer yanındakine fısıldar. Böylece sıranın sonuna kadar gidilir. Amaç cümlenin bozulmaması değil, cümlenin olabildiğince yaratıcı bir şekilde bozulmasıdır.
Evde Ailecek Oynanacak Oyunlar Listesinde Başka Hangi Oyunlar Var?
11) Sandalye Kapmaca
Sandalye kapmaca oyununda, sandalyeler halka oluşturacak biçimde sırt sırta dizilir. Sandalyelerin sayısı oyuncuların sayısından her zaman bir eksiktir. Oyuncular müzik çalarken sandalyelerin çevresinde müziğin ritmine uyarak yürürler. Müzik durunca en yakın sandalyeye otururlar. Açıkta kalan oyundan çıkar ve her duruştan sonra da bir sandalye eksiltilir. Böylece sonunda bir sandalyenin çevresinde dönen iki oyuncu kalır. Sandalyeyi kapan kazanır.
12) Sessiz Sinema
Ailenle ve arkadaşlarınızla evde veya sokakta rahatlıkla oynayabilirsiniz. Bu oyun için hiçbir materyale ihtiyacınız yok. Sadece oyuncular yeterli.
Oynamadan önce film araştırması yaparak kendine liste oluşturabilirsin.
Nasıl Oynanır?
Öncelikle eşit sayıya sahip iki grup kurmalısın. Gruplardan biri bir film adı bulmalı ve diğer gruptan bir oyuncunun kucağına bu adı söylemeli. O oyuncu kendi grup arkadaşlarına bu filmi anlatmalı. Kendisine verilen sürede grup arkadaşları bu filmin adını bilirse o grup kazanır.
Anlatan kişi konuşamaz. Sadece işaret ve mimikleriyle derdini anlatmak zorundadır. O yüzden de adı sessiz sinemadır. Filmin türünü ve kelime sayılarını da el – kol hareketleriyle anlatmalısınız
13) Monopoly
Monopoly, emlakçılık konulu, zar ile oynanan bir masa oyunu. Monopoly sözcüğü İngilizcede “tekel” anlamına gelir. Oyuncuların amacı mümkün olduğunca çok emlak satın alarak (tekel olarak) diğer oyuncuları iflasa sürüklemektir.
Oyuncular zar atarak karelerde ilerleyerek döngüyü tamamlarlar ancak bu sırada kiralama, satın alma, inşa etme ve ticaretin içinde bulunduğu ekonomik aktivitelerle birlikte ekonomik anlamda en güçlü olmaya çalışırlar.
14) BOM
İstediğiniz her yerde oynayabileceğiniz bu oyunu çok sıkıldığınızda veya modunuzu yükseltmek için tercih edebilirsiniz. Oyundaki kişi sayısına göre bir sayı BOM olarak kabul edilir. Belirlediğiniz sayı ve o sayının katları söylenmez ve yerine BOM denir. BOM demeyen kişi kaybeder, en sona kalan kişi kazanır.
Kurallar
Diyelim ki 5 kişisiniz, hep aynı kişiye BOM dedirtmemek için 5 sayısını BOM yapmamalısınız. Diyelim ki 6’yı BOM seçtiniz. Oynayan kişiler seri şekilde sırayla 1,2,3,4,5 der ve altıya gelen kişi BOM deyip, 7,8,9,10,11 diye devam eder, 12 yerine BOM deyip devam edilir…