İçindekiler
Oyun denilince aklımıza gelen ilk konular, görsel zenginlik, grafik özellikleri, hikâye ve oynanış mekanikleri olsa da, müzik ve ses de ambiyansın en önemli tamamlayıcı unsurları içerisinde yer alıyor. Hatta oyunlarda duyduğumuz bazı parçalar var ki, zaman zaman oyunun kendisinden bile daha çok hatırlıyoruz. Peki, oyun dünyasının ilk zamanlarından 2023 yılına, oyuncuların aklında yer edinmeyi başaran, farklı özellikleriyle öne çıkan müzikler hangileri? Sizleri en efsane oyun müzikleri listemizi incelemeye davet ediyoruz.
Başlamadan önce ufak bir not; oyunlarda duyduğumuz efsanevi müzikler listemizde farklı tatlara da yer verebilmek adına oyundan bağımsız olarak çıkış yapan, ancak bir oyunda kullanımıyla da hatırlanan parçalar da bulunuyor. Keyifli okumalar!
En Efsane Oyun Müzikleri 2023!
Age of Empires 3 (2005) – Main Theme
1997 yılından bugüne, birden çok jenerasyonu büyüten Age of Empires RTS türünü şekillendiren oyunlardan biri olarak efsaneler arasında yer alıyor. Serinin ilk oyunundan, geçtiğimiz yıl çıkış yapan dördüncü oyununa kadar her yaştan Age of Empires hayranını birleştiren en önemli ortak noktalardan biri ise, akıllara kazınan tema müziği olsa gerek… Serinin tüm oyunlarında tema müziği farklı versiyonlarıyla karşımıza çıksa da muhtemelen Age of Empires 3’teki en akılda kalanlardan biri oldu.
Rome: Total War (2004) – Mayhem
Konu Rome: Total War olunca, oyun müzikleri arasında net bir karar vermek zor… 2021 yılında çıkış yapan remastered versiyonuyla da güncelliğini koruyan yapım, oyun tarihinde yer eden pek çok müziği de içerisinde bulunduruyor. “Mayhem” isimli şarkı ise, atlılarınızı kaçan düşman kuvvetleri üzerine dört nala salmışken sizi antik çağların savaş meydanlarına götüren efsane oyun müziklerinden…
Medieval: Total War (2002) – Euro Mobilize I
Tanıdık geldi değil mi? Pek çoğumuz Total War Serisinin Medieval konseptli oyunları içerisinde 2006 yılında çıkan ikinci oyunu hatırlıyor. Ancak birinci oyundan bir müzik var ki, hemen hemen her gün duymak olası! Medieval: Total War için bestelenmesinin yanı sıra Survivor Türkiye’de ada konseyi tema müziği olarak kullanılan “Euro Mobilize I”, ülkemizdeki izleyicilerin yakından tanıdığı bir parça. Global çapta olmasa da Türk oyun severler için efsane oyun müzikleri arasında yer alabilir.
Battlefield 1 (2016) – Zajdi Zajdi
Mendilinizi hazırlayın, gözlüğünüz varsa çıkarın! Listemizin en hüzünlü parçası olmaya aday Zajdi Zajdi, sizi gözyaşlarına boğacak. Aslında bir Makedonya halk şarkısı olan parça, Çanakkale Savaşı, Kanal Cephesi ve Galiçya gibi ülkemizin tarihine damga vuran muharebelerin canlandırıldığı Battlefield 1’de Türk sanatçı Aliye Mutlu’nun sesinden dinleyeceğiniz bir versiyonuyla yer alıyor.
Call of Duty 2 (2005) – Main Menu Theme
İlk oyunun başarısının ardından çıtayı çok daha yükseğe taşıyarak Call of Duty’i uzun yıllar sürecek bir seriye dönüştüren ve oyun tarihinin efsanelerinden biri haline getiren ikinci oyunun ana menü müziği sizleri İkinci Dünya Savaşı günlerinin soğuk atmosferine taşıyacak.
Crysis 2 (2011) – Epilogue
Cevat Yerli, Avni Yerli ve Faruk Yerli kardeşler tarafından kurulan Crytek, adını Far Cry serisinin ilk oyunuyla duyurmuştu. Ülkemizde ise üç Türk kardeşin oyun yaptığı haberi sevinçle karşılaşırken, Crysis serisiyle beraber bu sevinç yerini şaşkınlığa ve hayranlığa bıraktı: FPS türünde oyun mekaniklerini değiştiren, bir jenerasyona bilgisayar yenileten Crysis serisinin ikinci oyununda yer alan müzikler ise, tanıdık bir isimden… Müzikleri Hans Zimmer imzası taşıyan Crysis 2’den pek çoğumuzun aşina olduğu Epilogue isimli parça yalnızca oyun müzikleri listemizin değil, iki Oscar ödüllü bestecinin de imza çalışmalarından birisi…
The Lord of the Rings: Battle for Middle Earth (2004) – Spreading Hope
Yüzüklerin Efendisi serisinin filmlerinde yer alan parçalar, belki de film müziği denilince akla ilk gelenlerden… Serinin 2004 yılında çıkan RTS türündeki oyunu Battle for Middle Earth’ün müzikleri de Peter Jackson imzalı filmleri aratmayacak derecede başarılı bir besteciliğin ürünü. Efsane oyun müzikleri listemize Yüzüklerin Efendisi kategorisinden giren bu parça, serinin hayranlarına nostaljik dakikalar yaşatacak!
Pro Evolution Soccer (2013) Michel Telo – Ai Se Eu Te Pego!
Brezilyalı şarkıcı Michel Telo’nun enerjik parçası Ai Se Eu Te Pego! PES 2013’ün efsanevi müzikleri arasında en dikkat çeken parçalardan biri olurken, aynı zamanda şarkının klibi YouTube üzerinde 1 milyarın üzerinde görüntülenmeyle en çok izlenen videolardan birisi.
FIFA 13 / Pro Evolution Soccer (2013) – Imagine Dragons – On Top of the World
Çıkış yaptığı dönemde, grubun ilk albümünde yer alan Radioactive ve Demons gibi parçalarla adından söz ettirse de PES 2013 ve FIFA 13’te yer alan On Top of the World ile dünya üzerinde Imagine Dragons’u duymayan çok az kişi kalmıştır herhalde. İki oyun arasında yıllardır süren rekabetin ortak paydada buluştuğu şarkıyı, size en yakın PlayStation kafede muhtemelen hala oynanmaya devam eden PES 13’ü açarak yerinde dinleyebilirsiniz.
The Witcher 3: Wild Hunt (2015) – Main Theme
Epik türde, etnik öğeler bulunduran Witcher 3’ün tema şarkısı, oyunun ruhunu başarılı bir şekilde yansıtan çalışmalardan biri olarak gösteriliyor. “Hömey” adı verilen, Moğol ve Tuva müziğinde geniş bir yere sahip olan, seslerin boğazdan çıkarılarak yapıldığı bir vokal türünün de yer aldığı şarkı, Witcher serisi hayranlarının beğenisini kazanmayı başardı.
World of Warcraft (2004) – Giriş Müziği
Pek çok insan için bir oyundan daha büyük anlamlar taşıyan World of Warcraft, çıkışının ardından neredeyse ikinci on yılını doldurmaya hazırlanırken, hala popüler MMORPG’ler arasında yer alıyor. Elbette, bir Blizzard oyununda başarısız müzikler görmek neredeyse imkansız! Tüm World of Warcraft genişleme paketlerinin de müzikleri, ayrı ayrı birer efsaneler listesi hazırlamaya değecek düzeyde. O nedenle, şimdilik 2004 yılında çıkan ana oyunun tema parçasını efsane oyun müzikleri listemize ekledik.
Red Alert Serisi: Hell March (RA 2) ve Soviet March (RA 3)
Electronic Arts tarafından yayınlanan Command and Conquer oyunları içerisinde en özel olanlarından biri şüphesiz Red Alert serisi. RTS türündeki Red Alert oyunları tüm dünyada milyonlarca oyuncuyu peşinden sürüklerken, seride bahsetmeden geçemeyeceğimiz iki şarkı bulunuyor: İsmi oyunla özdeşleşen Hell March ve Amerikalıların istediklerinde Rus’tan daha Rus şarkılar yapabildiklerinin canlı kanıtı niteliğindeki Soviet March.
Super Mario Bros (1985)
Fazla söze gerek yok: Tüm oyun müzikleri listelerinde yer alan, oyun tarihinin efsanevi parçası… Muhtemelen sokaktan geçen herhangi birine “oyun müziği” deseniz, ilk mırıldanacağı melodi Super Mario tema şarkısı olurdu.
Tetris (1984) – Main Theme
Kökü 1800’lü yıllara uzanan Rus halk şarkısı Korobeiniki, 8-bit ortamda çalındığında bambaşka bir anlam kazanıyor: Tetris. Evet, seneler boyu bir tüccarla genç kız arasında geçen konuşmayı konu alan Rus halk türküsünü dinlerken, kutucukları düzenli bir biçimde ekrana yerleştirmeye çalıştık.
Need for Speed Underground 2 (2004) – Riders on the Storm
The Doors sever misiniz? Peki ya Snoop Dogg?
The Doors’un en büyük hitlerinden biri kabul edilen Riders on the Storm, Need for Speed Underground 2 için Snoop Dogg tarafından yeniden yorumlanmış. Ortaya The Next Episode tadında bir Riders on the Storm çıkmış. İki türün unutulmaz isimlerini bir araya getiren bu Riders of the Storm yorumu, efsane oyun müzikleri kategorisinde yer alıyor.
Civilization 4 (2005) – Baba Yetu
“Bu da nesi?” dediğinizi duyar gibiyiz. Grand strateji türünü sevenlerin aşina olduğu Civilization 4’te duyabileceğiniz Baba Yetu listemizde yer alan diğer tüm parçalardan ayrışan bir özelliğe sahip. Swaili dilindeki bu şarkı, Grammy ödüllerine aday olan ve kazanan ilk oyun müziği. 2009 yılında bestecisi Christopher Tin tarafından Calling all Dawns adlı albümde yeniden yayınlanan şarkı, Enstrüman ve Vokallerin Aranjmanı dalında Grammy ödülü kazanırken, albüm de ayrıca bir Grammy ödülüne layık görüldü.
Need for Speed Underground (2003) – Get Low
Need for Speed Underground iki koca on yılı devirmiş; hala bu şarkıyı duyar duymaz aklına altı neon ışıklı, nitro’lu spor arabalar gelen oyuncu sayısı günbegün azalıyor. Umarız Electronic Arts yakın zamanda bir NFS: Underground remaster’ı çıkarır ve yeni oyuncular da 2000’li yılların ilk yarısındaki yarış oyunu furyasının klasikleriyle tanışma fırsatı yakalar…
The Legend of Zelda – Main Theme
1986 yılından bu yana yeni oyunlarla karşımıza çıkan The Legend of Zelda, oyun dünyasının en uzun soluklu serilerinden biri. Yalnızca oyunun kendisi değil, tema müziği de oyun tutkunlarının beğenisini toplayarak bir ikon haline dönüşmüş durumda.
GTA San Andreas – Main Theme
Hip Hop kültürünün altın çağının devam ettiği dönemlerde, 2004 yılında çıkış yapan GTA San Andreas oyuncuların oyunlardan beklentilerini alt üst etmişti. Dönemine göre devasa sayılabilecek boyuttaki haritası, treninden uçağına oyun içerisinde kullanılabilen onlarca araç, adeta bitmek bilmeyen hikayesi gibi özellikleriyle, oyunların başlı başına bir dünya olabileceği fikrinin yerleşmesinde önemli bir rol oynamıştı. Akılda kalan en önemli detaylardan biri de, tek başına dinlerken dahi oyunun atmosferini bire bir yaşatan tema müziği oldu.
Hogwarts Legacy – Overture to Unwritten (2023)
Harry Potter denildiğinde, aklınızda çalan bir şarkı var değil mi? Peki, serinin yeni bir zaman dilimine taşındığı, oyuncuların merakla beklediği yapım Hogwarts Legacy’de de müziklerin filmler kadar büyük bir titizlikle hazırlandığını söylesek, ne düşünürsünüz? Belki bugün, Hogwarts Legacy’nin müzikleri için efsane demek mümkün değil, ancak ilerleyen dönemde unutulmazlar arasına girmesi ihtimalini gözeterek “biz demiştik” kontenjanından kendisine yer buluyor