Alan Wake 2 oyununun sistem gereksinimleri yazımızdan sonra, yaşadığımız deneyimlerimizi paylaşmak için sözleşmiştik. Şimdi oyunla ilgili merak edilen her şeyi sizinle paylaşacağız. Tüm çerçeveyi görebilmek için Alan Wake’in ilk oyunundan başlamak, Alan Wake 2 oyununu anlamak adına önemli bir durum teşkil ediyor. İndie oyun türünde olan Alan Wake 2 incelemesi hazırsanız başlıyor…
Alan Wake 2 Oyun İncelemesi 2024 ve Oyuna Dair Merak Edilenler!
Hikayemiz bundan yaklaşık 13 sene önce ilk oyunun çıkışıyla başlamıştı. Alan bir yazardı ve üretkenlik problemi çekiyordu. Üretkenlik problemini aşmak için karısı Alice ile Bright Falls kasabasına gelmişti. Bright Falls dış dünyadan izole, doğa harikası bir yerdi; Boz ormanlar, vahşi hayat ve güzel bir gölle.
Nitekim Alan’ın karısı Alice Bright Falls’ta kaybolmuş ve Alan kasabanın tuhaf gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kalmıştı. Doğaüstü mistik durumlar ve canavarlarla karşılaşmıştı. Yaşanan uzun soluklu maceradan sonra Alan’ın kendini feda etmesiyle, Alice kurtulmuş, Alan uzun yıllarca içinde kalacağı Dark Place’e hapsolmuştu.
Aradan geçen uzun yılların ardından, hikayemiz kaldığı yerden yine Bright Falls kasabasında başladı. Kasabada ritüleistik bir cinayet işlenmişti. Öldürülen kişiyse ilk oyunu oynayanların tanıdığı bir isimdi. Cinayetin işleniş tarzı oyunun gotik havasını yoğun bir şekilde veriyordu. Çırılçıplak biri ve o kişinin sökülmüş kalbi…
Alan Wake 2’deki Yeni Karakter Bir FBI Ajanı: Saga!
Alan Wake 2 tam olarak bu sahneyle açılışını yaptı. Tabii önemli farklarla. Yeni bir karakterimiz vardı: Adı Saga! Saga, Alan ile birlikte oyunda kontrol ettiğimiz ana karakterlerden biriydi. Saga karşımıza FBI ajanı olarak çıkartılmıştı.
Saga ile yaklaşık olarak 2-3 saate yakın zorunlu bir oynanış deneyimi yaşadıktan sonra Alan Wake’le karşılaştık. Bu neden böyle denirse, şöyle bir cevap verebiliriz; oyunun kendini düzgünce anlatma kaygısından dolayı.
Alan süre içinde neredeydi diyenlere, Dark Place’i göstermek yerinde olacaktır. O karanlık diyarlarda, alternatif bir gerçekliğin için de mücadelesini veriyordu.
İki karakterimizin oyun içi özelliklerine değineceksek; Alan daha çok writer’s room özelliğiyle karşımıza çıkarken, Saga mind place ile karşımıza çıkıyor. Özellikleri açacak olursak, Alan yaşanmış olayları yazar gözüyle tüm açılardan bakarken, Saga küçük küçük noktaları birleştirerek devam ediyor. Saga’nın mind place’i somut olaylar ve sorularla ilerliyor. Karşılaştığımız her ipucu gerçeğe yakınlaşmamıza olanak sağlıyor.
Alan’da durumlar daha farklı, eğer Alan konuya farklı bir açıdan bakacak olursa, mekan değişiyor, olanlar değişiyor; eğer düşünce sıralamamız doğruysa ilerleyebiliyoruz. Değilse ilerlememiz mümkün olmuyor. Ancak, şunu diyebiliriz; birçok gerçekliği bu şekilde fark edebiliyoruz.
Alan Wake 2 Oynarken Beğendiğimiz ve Beğenmediğimiz Noktalar
- Beğendiğimiz çok fazla detay var oyunla ilgili. İlki oyun içinde gerçek reel görüntülerin kullanılması. Özellikle Alan’ın talkshow sahneleri, oyuna farklı bir gerçeklik unsuru katıyor. Sanırım bu özellik hiçbir oyunda bu şekilde kullanılmamıştı. Hafızamız bizi yanıltmıyorsa.
- Beğendiğimiz ikinci husus, mekan ve grafik tasarımları. Dante’nin İlahi Komedyasının bir değişik versiyonunu oyuncular Alan’ın sahnelerinde deneyim ediyor. Görsel açılardan oyunu farklı seviyelere çıkaran unsurlar beğeni notlarından tam puan almasının en önemli nedeni.
- Oyun kendini karşıtlıklar üzerine kurmasıysa deneyimi estetikleştiren bir diğer önemli unsur. Özellikle Mr.Scratch’ın Alan’ın kendi karşıtı olması verilebilecek en önemli örnek. Mr.Scratch ile oyun için de sıkça karşılaştık. Dark Place’i her terk etme denememiz de onun engellemeleri bizi fazlasıyla uğraştırdı.
- Mekanikler de taktir konusu olan bir başka alan. İlk oyunda oyuncular, kontrollerdeki hantallıktan yakınırken, ikinci oyunda hantallık problemi çözülmüş.
- Silah kullanımı ve dövüş dinamikleri yeriden ve kararında bırakılmış. Ne çok güçlü bir karakter yaratılmış, ne de çok zayıf. Oyun ne oyunculara yüksek miktar aşırı doz klostrofobi sunuyor, ne de kahramanlaştırıyor. Oyun içi dinamiklerin hikaye birbirini destekleyecek ritimde olduğunu söyleyebiliriz.
- Objeler konusunda Alan Wake’in ışıkları toplayan nesnesini ayrıca çok yaratıcı bulduk.
- Eleştireceğimiz belki de tek nokta, oyun içi bölümlerin dolum süreleri olabilir.
Epic Games üzerinden Alan Wake 2 oyununa erişebilir, yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz!