İçindekiler
FM 25 Oyuncu Rolleri Detaylı Rehber! Stoper, Kanat, Orta Saha!
FM 24’ün yavaş yavaş sonlarına gelinirken artık FM 25 oyununu heyecanla bekliyoruz. Oyuna yeni başlayanlar veya EA FC gibi oyunlardan geçenler için bazen FM oyuncu rollerini, arayüzü gibi konular karmaşık gelebiliyor. Bu yüzden sizin için FM 25 oyuncu rolleri hakkında detaylı bir rehber içeriği hazırladık.
FM 25 Yeni Özellikler neler olacak? Yeni oyunla ilgili en yeni özelliklere göz atabilirsiniz 🙂
FM 25 Oyuncu Rolleri Neler?
FM 25 oyuncu rolleri olarak; dilerseniz 40’ın üzerindeki rolü incelemeye başlayalım.
Kaleci (GoalKeeper)
Kaleci oyuncu rolü geleneksel kaleci rolünü ifade eder. Bu kaleciler genelde çizgi savunması yapar ve oyun kurulumunda yer almaz. Onların asıl ve nihai hedefi topun çizgiyi geçmesini önlemektir.
Libero Kaleci (SweeperKeeper)
Geleneksel kalecilerden farklı olarak Libero Kaleciler ceza sahasını aktif olarak kullanabilen kalecilerdir. Hatta çoğu teknik adam onları +1 oyuncu olarak dizilişine yazar. Bunun nedeni hem oyun kurulumunda libero kalecilerin aktif rol oynamasından kaynaklıdır. Libero Kaleci kavramı modern futbol ile hayatımıza girdi. Bu kalecilere örnek verecek olursak Ederson, Neuer gibi isimleri sayabiliriz.
FM 25 Oyuncu Rolleri: Stoper Rolleri
Kenar Stoper (Wide Centre-Back)
Kenar stoperler 3’lü savunmanın sağında ve solunda oynayabilen stoperlerdir. Bu stoperlerin topla ilişkisi iyi olmalıdır. Bunun nedeni oyun kurulumuna yardımcı olmaları ve bazen orta sahaya kadar çıkarak hücum yardımı sağlamalarıdır. Ayrıca kenar stoperler genellikle half-space alanını savunur ve rakibin ceza sahasına giren orta sahasıyla eşleşir. Bunun yanı sıra bazen bu oyuncular rakibin hızlı kanat oyuncularıyla eşleşebileceğinden dolayı hızlı oyuncular tercih edilebilir kenar stoperde. Pavard ve Bastoni bu role uygun örnek olabilecek oyunculardır.
Çakılı Stoper (Central Defender)
Çakılı stoperler genelde defansif yönü kuvvetli fakat tekniği zayıf olan oyunculardan seçilir. Bu oyunculardan hava toplarını toplamasını, yerden gelecek topları da süpürmesi beklenir. Bu oyuncu genelde kenar stoper gibi ondan daha önde oynayacak olan 2 defans oyuncusu varsa seçilir çünkü savunmanın sigortası olmak durumundalardır.
Libero
Libero futbolda 5 numaralı mevki diye tabir edilen pozisyondur. Bu oyuncular oyun kurulumunda iyi olmalıdır. Onu diğer stoper rollerinden ayıran özelliklerden biri de budur.
Standart Stoper (No-nonse centre-back)
Standart stoperlerin genellikle görevi topu tehlikeli bölgeden uzaklaştırmaktır. Bu oyuncular genellikle teknik değildir ve oyun kurulumunda basit pas opsiyonları tercihi ile topu daha iyi olan oyun kurucuya aktarırlar.
FM 25 Oyuncu Rolleri: Bek ve Kanat Bek Rolleri
Standart Bek (Full-Back)
Genellikle standart bek 4’lü savunmanın sağ ve sol bölgesinde oynar ve geniş alanları savunmakla yükümlüdür. Zaman zaman atak yönünden katkı vermeleri de beklenir.
Kanat Bek (Wing-Back)
Kanat beklerin önceliği savunmadan ziyade hücum anlamındadır. Onların önceliği hücumda takıma gol veya asist katkısı sunmaktır. Ayrıca çoğu durumda kanadı boydan boya kullanan tek oyuncu olurlar. Bu yüzden dinamizm yönünden iyi olmaları ve hızlı olmaları beklenir. Gerçek hayatta genelde 5’li savunmada kullanılan kanat bekler FM oyununda 4’lü savunmada da kullanılabiliyor. Bunun nedeni gerçek hayatta bazen takımların 4’lü savunma çıkıp 2 bekinden birini kanat beki olarak kullanması ve diğerini ise 3. stoper gibi kullanmasından kaynaklıdır. Örneğin Galatasaray, Köhn‘ü kanat bek gibi kullanırken Kaan Ayhan‘ı bir stoper olarak konumlandırıyordu. Ayrıca İtalya Milli Takımı EURO 2020‘yi kazanırken Spinazzolayı hücuma daha dönük kullanıp diğer bekini geride bırakmıştı. Kanat beklere örnek olarak Frimpong, Perisic ve Dumfries gibi oyuncuları örnek verebiliriz.
Çakılı Bek (No-nonsense full-back)
Çakılı bek hücum katkısından ziyade defansif yönüyle ön planda olmak zorundadır. Bazen kontra atak oynayan takımlarda ve katı savunma yapan takımlarda görürüz çakılı bekleri.
İki Yönlü Bek (Complete Wing-Back)
Adındanda anlaşılacağı üzere iki yönlü bekler oyunun her iki yönünü de iyi oynamak zorundadır. Hem defansif hem ofansif katkı beklenen bu oyuncular, dinamizm ve hız konularında iyi olmalıdır. Günümüz futbolunda iki yönlü bek bulmanın zorluğu göz önüne alındığında bu oyuncular altın değerindedir.
Sigorta Bek (Inverted Wing-Back)
Sigorta bek daha önceden de belirttiğimiz gibi 4’lü savunmada bir hücumcu kanat bek rolü kullanan takımların kullandığı oyuncu rolüdür. Örnek olarak Manchester City‘nin Gvardiol‘u kullanması, Galatasaray’ın Kaaan Ayhan’ı bu şekilde kullanması ve İtalya’nın Euro 2020’de yaptığı gibi. Genelde bu oyuncular ilave stoper rolünü üstlenirler.
Sahte Bek (Inverted Full-Back)
FM 25 Oyuncu Rolleri listesinin en çok merak edilen rollerinden biri olan Sahte bek rolü hayatımıza Bielsa ile girse dahi Pep Guardiola sayesinde daha fazla ün kazandı. Bu oyuncular çizgide oynamaktan çok orta sahadaki boşluklara yönelirler ve oyun kurulumunda önemli yere sahiptirler. Pep Guardiola’nın bu rolde kullandığı oyuncular Cancelo ve Zinchenko gibi oyunculardı. Günümüzde zaman zaman Alonso, Grimaldo’yu bu rolde kullanıyor.
Orta Saha Oyuncu Rolleri
Defansif Orta Saha (Defensive Midfielder)
Defansif orta sahalar takımının orta sahadaki defansif yükünü çekmekle yükümlü oyunculardır. Ayrıca bu oyuncular bir oyuncuyu marke etme görevinde de kullanılabilirler.
Derin Oyun Kurucu (Deep-Lying Playmaker)
Derin oyun kurucular defansif orta sahalardan farklı olarak oyun kurulumuna yardımcı olan orta sahalardır. Bu oyuncular defansın önündeki bölgelere kadar gelip boşluklar bularak oyun kurulumu yapma görevi üstlenirler. Bu oyuncular bir nevi atağı başlatan oyunculardır çünkü kendi yarı sahalarından topun güvenli bir şekilde çıkması onların sorumluluğundadır. Ayrıca rakip takım pres yaptığında bu oyuncuların oyun kurma yeteneğine daha çok ihtiyaç duyulur.
Ön Libero (Anchor Man)
Türkçede genellikle çapa diye nitelendirilen bu rolün görevi daha çok savunma odaklıdır. Derin oyun kuruculardan daha az tekniklerdir fakat savunma yönleri daha güçlü oyunculardır. Aynı zamanda dinamizm olarak, bir derin oyun kurucu kadar dinamizm beklenmez onlardan.
Gizli Libero (Half-Back)
Ön libero savunmanın ortasına girerek savunmayı 3’lerken gizli libero ise half-space (savunma-bek arası bölge) bölgesine zaman zaman girerek savunmada fazlalığı sağlar. Bu yüzden Ön Libero ile farklı rol üstlenmiş olurlar.
Regista
Registalar genelde derin oyun kurucularla benzer rolü üstlenirler fakat registalar pas atma konusunda daha özgürdür ve tutkuludur. Genelde daha riskli paslar, uzun diyagonal paslar derler. Derin oyun kurucular ise atak sürekliliği için topa daha fazla sahip olmalıdır. Bu yüzden riskli paslardansa daha güvenli pas opsiyonlarını tercih ederler. Regista rolünün en bilinen oyuncusu Andrea Pirlo‘dur.
Gezgin Oyun Kurucu (Roaming Playmaker)
Gezici Oyun Kurucular, çeşitli alanlarda oyunu etkilemek için sahada hareket eden çok yönlü ve dinamik bir orta saha oyuncusudur. Birincil amaçları, oyun kurma, şans yaratma ve hatta gol atma yoluyla takımın hücum oyununa katkıda bulunmaktır. Rakiplerin onları markajlamasını ve takip etmesini zorlaştıran, sahada yatay ve dikey olarak dolaşma özgürlüğüne sahiptirler.
Serbest Orta Saha (Segundo Volante)
Genelde bu oyuncular çift pivot(İki defansif orta saha) kullanan takımlarda görev alırlar. Bazen CM ve AMC bölgelerine kaymaları onu serbest defansif orta saha olarak tanımlar. Oyun içinde VOL olarak bilinirler.
Merkez Orta Saha (Central Midfielder)
Genelde 8 numara diye tabir ettiğimiz takımın kalbi gibi olan oyunculardır. Merkez orta sahalar; oyun görüşü, teknik kabiliyet, defansif farkındalık ve ofansif katkılarıyla bilinirler. Ülkemizde uzun yıllar Selçuk İnan bu rolüyle fark yaratmıştı.
İki Yönlü Orta Saha (Box-to-Box Midfielder)
İki yönlü orta sahalar genelde oyunun hem defansif hem de ofansif yönünde var olmalıdır. Box-to-box kelimesi, hem kendi ceza sahasını(kutusunu) hem de rakip ceza sahasında aksiyon almayı temsil ettiği için bu oyuncular box-to-box oyuncular olarak nitelendirilirler. Bu oyuncular takımın en dinamik oyuncularından biridir. Örnek verecek olursak; Goretzka, Lampard gibi oyuncuları sayabiliriz. FM 25 Oyuncu Rolleri Rehberimizin en popüler rollerinden biri de İki Yönlü orta saha olabilir.
Gelişmiş Oyun Kurucu (Advanced Playmaker)
Gelişmiş oyun kurucular genelde oyunun 3. bölgesinde oyun kurulumuna katkı sağlayan oyunculardır. Bu oyunculardan hücum bölgesinde yaratıcılık beklenir. Genelde 3’lü orta sahalarda gördüğümüz bu oyuncular bir kanada deplase olup üçgenler oluştururlar.
Mezella
İtalyanca anlamı “yarım kanat” olan bu oyuncular genelde half-space alanında hücum aksiyonları alırlar. Bu oyuncular genelde orta sahada dripling özelliğiyle top taşır. En güzel mezella örneklerinden biri, Bernardo Silva‘nın, City’de kullanım şeklidir.
Dinamo(Carrilero)
Dinamo rolü, takımın motor gibi çalışkan oyuncularıdır. Bu oyuncuların; çalışkanlık, top kapma, çalışkanlık ve dayanıklılık özelliklerinin üst seviyede olması beklenir. Oyunun temposunu arttıran oyunculardır ayrıca.
Savaşçı Orta Saha (Ball Winning Midfielder)
Bu oyuncuların ana görevi top kapmaktır. Oyun içinde top kapma, agresiflik gibi özellikleri yüksek olmalıdır. Bunun yanı sıra bu oyuncular genelde gegenpressing oynayan takımlarda görev alırlar. Böylece, takımlarına hücum geçişi sağlarlar. Bu oyunculardan genellikle yüksek teknik kapasite beklenmez.
FM 25 Kanat Oyuncu Rolleri
Çalışkan Kanat Oyuncusu (Wide Midfielder)
Genelde 4-4-2 gibi dizilişlerde görev alan kanat oyuncularıdır. Bu oyuncuların en önemli özelliği hem hücum hem de defansif olarak çalışkanlıklarıdır. Rakip bek oyuncusunu takip etme görevleri vardır. Bu oyunculara örnek verecek olursak; Filip Kostic, Rashica gibi oyuncuları sayabiliriz.
Kanat Oyuncusu (Winger)
Kanat oyuncuları genelde bulunduğu kanatta çizgiye inip ortalar arayan oyunculardır. Bu yüzden eğer oyuncu sağ kanat ise sağ ayaklı olması tercih edilir. Coman, Barış Alper Yılmaz gibi oyuncular bu oyunculara iyi birer örnektir.
Defansif Kanat (Defensive Winger)
Defansif kanatlar genelde rakibin kanat oyuncularına pres yapar ve top kapmakla yükümlüdür. Atakta onlardan yaratıcılık pek beklenmez. Uzun diyagonal paslar veya orta açmaları yeterli olur. Örnek olarak; Marc Albrighton ve Dirk Kuyt gibi isimleri sayabiliriz.
Kanat Oyun Kurucu (Wide Playmaker)
Bu oyunculardan genelde yaratıcı olmaları beklenir. Kanat bölgesinde gösterdikleri yaratıcılık sayesinde takımın asist yükünü çekerler. Defansif olarak yükümlülükleri fazla değildir. Santraforu beslemek konusunda onlara önemli bir rol düşer. Bu role en uygun örnekler; Ziyech, Tadic gibi isimlerdir.
Ters Ayaklı Kanat (Inverted Winger)
Ters Ayaklı kanatlar genelde topla içeri kat eden oyunculardır. Bu rolde sol kanatta oynatacağınız oyuncu sağ ayaklı olmalıdır. Bu oyuncular genelde topla içeri doğru kat edip, santraforu ve orta sahası ile pas alışverişi yaparak hücum aksiyonları yaratır. Diğer opsiyon ise içeri kat ederek uzaktan çekeceği şutlarla veya atacağı çalımlarla tehlike yaratmasıdır. Grealish bu oyunculara bir örnektir. FM 25 Oyuncu Rolleri listemizin en çok kullanılan rollerinden birinin ters ayaklı kanat olacağını düşünüyoruz.
Kanat Forvet (Inside Forward)
Bu oyuncular genelde bir santrafor gibi sık sık ceza sahası içinde topla buluşurlar. Hücumu fazlaca düşünen bu oyuncular takımın gol yükünde önemli pay sahibidir. En önemli örnekleri Salah, Son gibi oyunculardır.
Hedef Kanat Oyuncusu (Wide Target Man)
Hedef kanat oyuncuları genelde Pivot Santraforun kanatlaşmış halidir. Bu oyuncular rakip beke fiziğiyle üstünlük sağlar ve topu kanat bölgesinde ayağında tutarak takımının topa sahip oluşunda önemli bir rol oynar. Ayrıca ters kanattan gelen ortalarda rakip beke üstünlük sağlayarak gol bulmaları beklenir. Ülkemizde daha önce Beşiktaş forması giyen Larin bu rolü oynayarak parlamıştı ve daha sonra yurtdışı transferi yapmıştı.
Raumdeuter
Hücumda boşluk arayan ve bu boşluklardan gol arayarak faydalanmaya çalışan oyunculardır. İngilizlerin “Space Investigator” dediği bu oyuncuların en önemli temsilcisi Thomas Muller‘dir. Günümüzde pek kullanılan bir rol olmasa da bu oyuncuların ön sezi ve fırsatçılık(topsuz alan) özellikleri yüksek olmalıdır. FM 25 Oyuncu Rolleri rehberinin yine en merak edilen ama en az kullanılan rollerinden biri Raumdeuter olabilir.
Hücum Oyuncusu Rolleri
Ofansif Orta Saha (Attacking Midfielder)
Ofansif orta sahalar genelde orta saha bölgesinin hücuma dönük oyuncularıdır. Yaratıcılık, pas ve teknik gibi konularda iyi olmaları beklenir. Bu sayede takımının gol yüküne katkıda bulunurlar.
10 Numara (Trequartista)
Günümüz futbolunda pek yeri olmasada eskiden bolca gördüğümüz oyunculardandı. Bu oyuncular özel yetenekleriyle ön planda olurlardı. Bu yüzden takımın en serbest oyuncularından biri olurlardı. Bu serbestlik sayesinde defansif yükümlülükleri bulunmazdı. 10 numaralar topu ayağına aldığında atacağı çalımlar, çekeceği uzaktan şutlar sayesinde tehlike yaratır ve takımının en önemli gol yükünden biri olurdu. Bu oyunculara en önemli örnekler: Maradona, Hagi gibi oyunculardı.
Enganche
10 numaraya benzer bir şekilde davranan Enganche, orta saha ve santrafor arasında bir kanca görevi görür. Pas, teknik, oyun görüşü gibi konularda üst düzey olmaları ve fark yaratmaları beklenir. FM 25 Oyuncu Rolleri arasında en az tercih edilen rollerden biri de Enganche diyebiliriz.
Gizli Forvet (Shadow Striker)
Hücumdaki partneriyle iyi anlaşmanın yanı sıra gizli forvetler gol yükü çeken oyunculardır. Hücumda kendilerini unutturup boşluklar arayarak gol şansı ararlar. En iyi örnekleri; Berkgamp, Talisca gibi oyunculardır.
Yardımcı Forvet (Deep-Lying Forward)
Yardımcı forvetler genelde biraz daha derine gelip orta saha oyuncularından pas alıp, diğer santrafor oyuncusu ile bağlantı sağlar. Genelde partnerleri pivot santrafor olur. En iyi örneklerinden biri İnterli Lautoro Martinez‘dir.
Pivot Santrafor (Target Man)
Pivot santraforlar genelde havadan ve yerden top kontrolü sağlar ve topun takımında kalması için çaba gösterir. Ayrıca hava toplarında kenardan gelen ortalarda gol tehtidi yaratırlar. Bunun yanı sıra fiziksel özelliklerinin yüksek oluşu nedeniyle genelde rakip stoperleri oldukça zorlarlar. Giroud ve Dzeko gibi oyuncular bu tip oyunculara birer örnektir.
Fırsatçı Golcü (Poacher)
Fırsatçı golcüler genelde içgüdüsel golcülerdir. Onlar için gol atmak bir sanat gibidir. Bu oyuncuların genelde bitiriciliği çok çok yüksek olur ve ayağına gelen fırsatları gole çevirme yüzdeleri yüksektir. Bazıları onlar için Fox in the box(Ceza sahası içindeki tilki) lakabını da takmıştır. Bu oyunculara en iyi örnekler; Vardy, Suarez, Mauro İcardi ve Burak Yılmaz örnek gösterilebilir.
Komple Forvet (Complete Forward)
Bütün saydığımız forvet rollerini içeren bir santrofor rolüdür. Bu oyuncular; golcüdür, pas kabiliyetleri yüksektir ve pivot santrafor fiziksel özellikleri yüksektir. En iyi örneği Harry Kane diyebiliriz.
Çalışkan Forvet (Pressing Forward)
Bu oyuncular genelde gegenpressing oyun felsefesine sahip olan takımlarda hücum presi başlatmak için kullanılan oyunculardır. Rakip defansa yaptığı presle topu kazanmayı hedefleyen bu forvetlerin bitiricilik özelliğinden ziyade çalışkanlık özelliklerinin daha yüksek olması beklenir. Bu oyunculara örnek olarak; Werner, Sesko ve ülkemizden Umut Bulut gibi isimler örnek verilebilir.
Sahte Forvet (False Nine)
Sahte Forvetin ana hedefi rakip defans oyuncularını üzerine çekmek ve arkadaşlarına boş alan yaratmaktır. 2023-2024 sezonunda zaman zaman Real Madrid‘in kullandığı, Pep Guardiola’nın Messi‘yi kullandığı bu rol genelde 4-6-0 dizilişi ile tanımlanır. Milli Takımımızda Arda Güler‘inde zaman zaman sahte 9 oynadığını görmüştük.
FM 25 Ne Zaman Çıkacak? sorusunu da cevapladık!
Güncel haberler için Gamer Papers web sayfamızı ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın. 🙂