Gaming İstanbul Etkinliği Sona Erdi!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri Medya A.Ş ile OGEM’in ana sponsorluğunda bu yıl yedincisi düzenlenen Gaming İstanbul, 22-24 Eylül’de Türkiye’nin dört bir yanından gelen oyunseveri Yenikapı’daki Prof. Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde bir araya getirdi. Gaming İstanbul’un ikinci gün konuğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu yerli oyun geliştirici stüdyolar, serbest oyun geliştiricileri ve oyunseverlerle bir araya geldi. Yeni çıkan oyunları da görme ve oynama imkanı bulan Ekrem İmamoğlu, “gençlerle birlikte vakit geçirmek çok eğlenceliydi” dedi.
Gaming İstanbul’da PC’den konsola, mobil oyunlardan e-spor turnuvalarına kadar pek çok platformdaki oyunu ziyaretçilerle buluştu. Etkinliğe katılan ziyaretçiler ayrıca ödüllü e-spor karşılaşmalarına ve turnuvalara katılırken, ünlü internet yayıncılarıyla da bir araya gelerek keyifli vakit geçirdi. Yerli cosplay yetenekleri ise etkinliğin ilk gününde oldukça renkli görüntüler sundular ve cosplay yarışmasında hünerlerini sergilediler.
“Oyun dünyasının tüm paydaşlarını bir araya getirdik”
Etkinliği değerlendiren Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek: “Türkiye’nin oyun endüstrisinin ve oyuncuların varlığının tanıtımı açısından Gaming İstanbul çok önemli bir konuma gelmiş durumda. Bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi oyunculardan internet yayıncılarına serbest oyun geliştiricilerden yatırımcılara ve oyun tutkunlarına kadar oyun dünyasının tüm paydaşlarını bir araya getirdik. Oyun endüstrisi açısından Türkiye, 36 milyon aktif oyuncu sayısıyla çok önemli bir konumda ağırlıklı olarak bu yıl Avrupa, Asya ve Amerika ülkelerinden yatırımcı, oyun yayıncısı, stüdyo yöneticileri ve pazarlama / satış uzmanları katılım gösterdi. Execution Labs’ın Kurucu Ortağı Jason Della Rocca ve Remote Control Productions’ın CEO’su Hendrik Lesser gibi oyun endüstrisinin küresel çaptaki birçok önemli ismi konuşmacı olarak katıldı ve deneyimlerini paylaştı” dedi. Oyun sektörünü de değerlendiren Eryürek, global pazar büyüklüğü konusunda 175-187 milyar dolar arası ölçümlemeler var, yaklaşık 180 milyar dolar diyebiliriz. Türkiye oyun pazarı büyüklüğü konusunda elimizde kesin veri yok, son açıklanan veri 2020 yılında 1 milyar doların üzerine çıktığı yönünde. Tahminimi sorarsanız, 1,4 milyar dolar büyüklüğe ulaştığımıza kesin gözüyle bakıyorum.
Yeni oyunlar ilk kez Gaming İstanbul’da görücüye çıktı
Ülkemizin değerli oyun stüdyolarının hazırladığı birçok yeni oyun Gaming İstanbul’da lansmanlarını yaptı. Upgrade Entertainmen’ın Osmanlı döneminde Sultanı koruyan ariyelerin hikayesinin konu edindiği Concubine isimli PC-Konsol oyununun da ilk lansmanı GIST’de yapıldı ve oyunseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Diğer yandan Compass of the Destiny: İstanbul, Cardboard Town, Land of the Vikings, Diriliş Ertuğrul, Mayhem Brawler II: Best of Both Worlds, Castle of Alchemists, Book Warrior ve Pile Up gibi yeni oyunlar da Gaming İstanbul’da oyunseverlerle buluştu.
Ünlü internet yayıncıları Gaming İstanbul’da hayranlarıyla buluştu.
Her yıl olduğu gibi kalabalık bir yayıncı kitlesine de ev sahipliği yapan Gaming İstanbul, bu yıl ünlü yayıncılar Tuğkan Gönültaş (@Elraenn), Can Sungur (@csnaber), Tuna Aksen (@pintipanda), Alp ‘‘H1vezZz!’’ Kocaman, Koray Birand, Mesut Çevik, Elanur, Mert Yılmaz (rraenee) ve Burak Kenan Öztürk (holmes.jpg) bu yıl takipçilerine özel bir sürpriz yaparak Gaming İstanbul Influencer Sahnesi’nde ziyaretçilerle buluştular. Gaming İstanbul’da renkli anlar yaşatan Cosplayerlar… Gaming İstanbul 2023 Cosplay Yarışması’nda katılımcılar kendilerine has kostümleriyle çeşitli oyun, anime, çizgi film ve film karakterlerini canlandırdılar. Ana sahnede gerçekleşen yarışmada 25 yarışmacı finalist olurken, 24 Eylül, Pazar günü ise ilk üçe giren cosplayerlar belli oldu.
Dünyanın önemli oyun geliştiricileri deneyimlerini paylaştı
Gaming İstanbul’un resmi B2B etkinliği Indieway’de oyun profesyonellerini Gaming İstanbul’da bir araya getirdi. Gaming İstanbul’dan bir gün önce 21 Eylül’de başlayan ve 24 Eylül’e kadar 4 gün süreyle devam eden Indieway kapsamında alanında uzman yerli ve yabancı birçok oyun profesyoneli deneyimlerini aktardı. Yine Indieway kapsamında bir de ödül töreni düzenlendi. Emberbane isimli oyun 1’inci olurken New Cycle 2’inci ve Leila isimli oyun da 3’üncülük ödülüne layık görüldü. Oyun endüstrisinin saygın isimlerinden Jason Della Rocca ile birlikte gerçekleşecek “Stüdyonuzu finanse etmenin ve ölçeklendirmenin sırları” konulu iş eğitim kampının yanı sıra Indeway’de ayrıca Blay Games Art Direktörü Maya Bora, Upgrade Entertainment Bölüm Tasarımcısı Balım Alpay ve Remote Control Productions CEO’su Hendrik Lesser gibi oyun dünyasının ilgiyle takip ettiği isimler konuşmacı oldu. Oyun sektörüne yönelik iş geliştirme etkinliği ve ekosistemi Indieway’de bu sene yerli ve yabancı 3000 kadar önemli katılımcıyla
seminerler ve iş geliştirmeye yönelik toplantılar gerçekleştirildi.
Serbest oyun geliştiricilere ücretsiz yer veren tek oyun etkinliği
Serbest geliştiricilere ücretsiz yer ayıran tek oyun etkinliği olma niteliği taşıyan Gaming İstanbul bu yıl başvuruların niteliği ölçüsünde 36 oyuna ücretsiz olarak yer verirken toplamda 50’nin üzerinde serbest oyun geliştiriciyi ziyaretçi ve yatırımcılarla buluşturdu. Geliştiriciler profesyonel görüşmeler gerçekleştirerek oyunlarının yeni yayıncısını/yatırımcısını bulma şansı yakaladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsoru olduğu Gaming İstanbul’da Medya A.Ş, OGEM, Samsung, Gaming.Gen.TR, GameDev, GamesUP, Microsoft, Turkcell, GeForce NOW powered by GAME+, Turkpin, Upgrade Entertainment ve Unity gibi birçok önemli marka, oyun ve kuruluş yerini aldı.