İçindekiler
Oyun sektörü, yazılım ve tasarım alanlarıyla içli dışlı olan pek çok insanın rüyasını süslüyor. Günümüzde pek çok insanın kariyer tercihi haline gelen oyun sektörüne girmek için, önünüzde birden fazla yol bulunuyor. Geçmişte yazılımla ve tasarımla ilgili çeşitli deneyimleri olan veya herhangi bir tecrübesi olmadan yalnızca bu alana ilgi duyan pek çok farklı insanın aklında dolaşan oyun sektörüne nasıl girilir sorusunun yanıtını kapsamlı rehberimizde inceliyoruz.
Oyun sektörüne girmek isteyenleri, oyun sektörüne nasıl girilir sorusunu soranları bekleyen ilk adım, konuya dair yetkinlikleri gözden geçirmek olacak. Bilgisayarımıza kurduğumuz, telefonumuza indirdiğimiz oyunlar aslında aylar hatta yıllar alan bir geliştirme sürecinin son ürünü. Süreç boyunca, farklı becerilere sahip pek çok insan, bu son ürünün ortaya çıkması için uyum içerisinde çalışırken bu durum oyun sektörüne giriş yapmak isteyenlerin de seçeneklerini arttırıyor. Pazarlamadan grafik tasarıma, müzisyenlikten yazılımcılığa kadar pek çok farklı yeteneğin bir araya geldiği sektörde, hemen hemen tüm alanlardan oyun sektörüne nasıl girilir sorusunu soran insanlara ihtiyaç var.
Benzer şekilde, oyun sektörüne geliştirici olarak değil oyuncu olarak dahil olacak kişilerin de, hangi oyun ve yeteneklerde öne çıkacaklarıyla ilgili net bir biçimde karar vermeleri gerekiyor.
Oyun Sektörüne Girmek İçin Hangi Yeteneklere İhtiyaç Var?
Temelde teknoloji odaklı bir sektör olduğu için, genellikle oyun sektörüne girmek isteyenlerin aklındaki ilk soru, “oyun sektöründe çalışmak için yazılım bilgisi mi gerekiyor?” oluyor. Elbette, yazılım konusunda bilgi edinmek oyun sektörüne atılmak için iyi bir başlangıç olsa da sektör içerisinde yazılımcılık dışında pek çok alan var.
Geliştirici ekip içerisinde 3D ve 2D tasarım, animasyon, ses tasarımı, arayüz tasarımı gibi çalışmaları yürüten kişilerin genellikle yazılım bilgisine sahip olması şart değil. Oyunda yer alacak objelerin, müziklerin, ses efektlerinin ve kullanıcı arayüzünün tasarımıyla ilgilenen bu alanlarda, günlük çalışmalarınız çoğunlukla yazılım işlerinden ayrı görevlere yoğunlaşacak.
Sektör içerisinde yer alan bölüm tasarımı (level design) gibi alanlarda ise, oyun haritaları kurgusuna dair bilgi sahibi olmanız ve oyun motorlarıyla çalışmayı öğrenmeniz gerekiyor.
Geliştirici ekipler dışında da topluluk yönetimi, mağaza yönetimi ve pazarlama gibi alanlarda yazılım konusunda herhangi bir uzmanlığı bulunmayan pek çok kişi sektörde yer alıyor. Bu açıdan bakıldığında, tüm sektör çalışanları arasında “yazılım uzmanı” olarak görev yapan insanların, çalışanların yalnızca bir bölümü olduğunu söyleyebiliriz.
Uzmanlığı yazılım tarafında olanlar için ise, sektör içerisinde pek çok programcı / developer pozisyonu bulunuyor. Çalışmaların yapıldığı platforma göre C#, C++, Python ve Javascript gibi pek çok farklı programlama dili ve kütüphanesinin kullanıldığı sektörde, yazılımcılara ihtiyaç duyulan pek çok alan mevcut.
Kısacası, oyun sektöründe almak isteyeceğiniz rol, edinmeniz gereken becerileri de belirliyor. Örneğin, tasarım tarafında çalışmak istiyorsanız vaktinizi bu konuda çeşitli teknikleri öğrenerek ve tasarım programlarına ağırlık vererek değerlendirmek isteyebilirsiniz. Yazılım, pazarlama, topluluk yönetimi ve diğer pek çok alanda da aynı şekilde öğrenme ve uygulama süreçlerinden geçmelisiniz.
Oyun Sektörü Konusunda Ders Alabileceğim Bir Okul Var Mı?
Oyun sektörünün popülaritesi gün geçtikçe artarken, eğitim kurumları da sektörde yer almak isteyenlere özel programlar açıyor. Ülkemizde çeşitli üniversitelerde, oyun tasarımı veya dijital oyun tasarımı adlarıyla yer alan bölümlerde, oyun geliştirme süreçlerinin pek çok farklı noktasını ele alan lisans programları bulmak mümkün. Ayrıca, üniversite eğitimini oyun dışında bir alanda tamamlayanlar için de dijital oyun tasarımı konusunda yüksek lisans programları açılıyor.
Daha fazla bilgi için Türkiye’de oyun tasarımı bölümleriyle ilgili kapsamlı incelememize göz atabilirsiniz.
Oyun Sektörüne Girmek İçin Nereden Başlamalıyım?
Önceki bölümlerde bahsettiğimiz alanlardan hangisinde ilerleyeceğinize karar vermenizin ardından ilk atmanız gereken adım bu alanla ilgili bolca bilgi edinmek olacak. İster tasarımla, yazılımla veya çalışacağınız diğer başka alanla ilgili bir eğitim programına katılın; isterse bu konuda çalışmalar yaparak kendinizi geliştirin… Mutlaka konuyla ilgili ön çalışmanızı tamamlamalısınız.
Alanınızı seçtikten ve bu alanla ilgili temel bilgileri edindikten sonra, oyun sektöründe tecrübe sahibi olabileceğiniz giriş seviyesinde yer alan işleri araştırmanız gerekiyor. Staj programları, “junior” pozisyon ilanları gibi sektördeki başlangıcınızı oluşturacak iş fırsatlarına başvurmalısınız.
Başlangıç aşamalarından itibaren pek çok kişinin aklında kendi oyun projesini geliştirmekle ilgili fikirler olabiliyor. Ancak oyun sektörüne girerken, kendi fikir ve projelerinizi bir süreliğine bekletmek ve sektörde tecrübe edinmek faydalı olabilir. İster küçük bir ekiple, isterse yüzlerce çalışanlı bir şirkette olsun, oyun geliştirme süreci farklı görev ve sorumlulukların eş zamanlı bir biçimde yürütülmesini gerektirir. Kendi projelerinize geçmeden, sektördeki tecrübelerinizle bu durumu deneyimleme şansı yakalayabilirsiniz.
Oyun Sektörüne Girmenin Alternatif Yolları
Elbette, oyunlarla ilgili bir kariyer yapmanın tek yolu oyun geliştirme projelerinde yer almak değil. E-spor ve oyun medyası gibi pek çok farklı alan da sektöre girmek isteyenlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
Eğer kariyerinizi oyun oynayarak sürdürmek istiyorsanız (e-sporcu veya oyun yayıncısı gibi), bir veya birden fazla oyunda insanların sizi izlemesine değecek ölçüde yetenek sahibi olmanız gerekiyor. Başlangıçta kolay ve eğlenceli gibi görünse de kısa süre sonra aslında çeşitli zorluklara sahip olduğunu fark edeceksiniz.
Bir oyunu e-sporcu seviyesinde oynamak, diğer spor alanlarında olduğu gibi gününüzün büyük bir bölümünde antrenman yapacağınız anlamına geliyor. Ayrıca, oyunla ilgili çeşitli istatistiksel analizleri takip etmeniz ve mevcut yeteneklerinizi oyunda yapılan güncellemelere göre sürekli geliştirmeniz gerekecek. Herhangi bir e-spor dalıyla uğraşmayan oyun yayıncıları için koşullar her zaman bu denli zor olmasa da oyunlarda uzmanlaşmak için zaman ve emek harcamak onlar için de geçerli.
Bir oyunun halka açık turnuvalarında ve ilerleme sisteminde diğer oyunculardan ayrışacak düzeyde beceri gösterdikten sonra klan, takım ve turnuva konularında adım atmanız gerekecek. Bireysel olarak katıldığınız turnuvalarda yeteneklerinizi sergilemek, bir klana dahil olarak toplu oyunlar ve turnuvalarda yer almak gibi, seçtiğiniz oyuna bağlı aşamalardan geçmelisiniz. Kendinizi kanıtladıktan sonra, düzenli bir finansal gelir elde etmek ve e-sporu bir kariyer haline getirmek için takımlar ve sponsorlar gibi sizi ileriye taşıyacak kuruluşlarla çalışmanız gerekiyor.
Yayıncı tarafında ise eğer e-spor faaliyetleriyle beraber ilerlemiyorsanız, oyunlarla ilgili ilgi çekici içerikler üretmeli, yayınınızı sadece oyun videosu olarak değil, izleyicilerin sizi görmek ve dinlemek için geldiği bir buluşma noktası olarak konumlandırmalısınız. Bu aşamada, hazırladığınız içeriklerin keşfedilmesi, popülerleşmesi ve kitlenizin oluşması için bolca üretime ve sabra ihtiyacınız var.