İçindekiler
Ülkemizde oyun sektörü büyümeye devam ederken, sektöre ihtiyacı olan yetenekleri kazandıracak oyun tasarımı bölümleri de gün geçtikçe çoğalıyor. Peki, oyun tasarımı bölümleri nasıl bir eğitim programı sunuyor? Oyun tasarımı bölümlerinden mezun olanlar hangi işlerde çalışabilir? Hangi üniversitelerde oyun tasarımı bölümü bulunuyor? Oyun tasarımı okumak için yazılımcı olmak gerekiyor mu? Tüm bu soruları ve daha fazlasını yazımızda sizler için yanıtlıyoruz…
Hypercasual türündeki mobil oyunların yaygınlaşmasıyla birlikte, Türkiye de oyun tüketicisi bir ülke konumundan yavaş yavaş üretici konumuna geçiyor. Pek çok bağımsız oyun stüdyosunun bulunduğu ve yüksek tutarlı küresel yatırım haberlerinin geldiği Türk oyun sektörü büyümesini sürdürürken, nitelikli çalışanlara olan ihtiyaç da artmaya devam ediyor.
Tahmin edersiniz ki, dijital oyunlar denildiğinde akla ilk gelen alan yazılımcılık… Doğruluk payı olsa da yazılım, bir oyunun planlama evresinden oyuncularla buluşmasına kadar geçen yolculukta kat edilen aşamalardan yalnızca bir tanesini oluşturuyor. Yani, bir oyun tasarımcısı olmak ve oyun şirketlerinde çalışmak için yazılımcı olmanız şart değil. Oyunun geliştirme süreçlerinde yer alan, proje yönetimi, kullanıcı deneyimi tasarımı, arayüz tasarımı, ses tasarımı, senaryo yazımı, finansal planlama gibi pek çok alanda farklı yeteneklere sahip çalışanlara ihtiyaç duyuluyor.
Oyun Tasarımı Hangi Üniversitelerde Var?
Yazımızın başlangıcında bahsettiğimiz üzere oyun tasarımı bölümleri, oyun geliştiren şirketler içerisinde farklı rollerde çalışabilecek çalışanlar yetiştirmeyi amaçlıyor. İşte Türkiye’de 4 yıllık oyun tasarımı bölümü olan üniversiteler:
- İstanbul Aydın Üniversitesi
- İstanbul Beykoz Üniversitesi
- İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi
- İstanbul Topkapı Üniversitesi (Eski ismiyle İstanbul Ayvansaray Üniversitesi)
- İstanbul Doğuş Üniversitesi
- İstanbul Bilgi Üniversitesi
- İstanbul Beykent Üniversitesi
- İstinye Üniversitesi
- İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Listedeki 11 üniversitenin tümünde Dijital Oyun Tasarımı adıyla yer alan bölüm, kariyerine oyun geliştiricisi olarak başlamak isteyen gençlerin tercih edebileceği seçenekler içerisinde yer alıyor. Bu bölümlere ek olarak KKTC’de yer alan Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi de dijital oyun tasarımı bölümüne sahip üniversiteler arasına dahil etmek mümkün. Türkiye’de oyun tasarımı bölümü olan üniversiteler arasında sadece Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, devlet üniversitesi statüsünde bulunuyor.
Dijital Oyun Tasarımı Bölümüne Nasıl Girilir?
Bahsettiğimiz üzere, üniversitelerin oyun tasarımı bölümlerinde okumak için önceden yazılım ve programlama bilgisine sahip olmanız gerekmiyor. İlgili bölümler Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci alımı yapıyor. YKS içerisinde Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavlarına giren ve puanları yeterli olan öğrenciler, oyun tasarımı bölümlerine kayıt yaptırabilirler.
Oyun tasarımı bölümlerinin sayısal puan türüyle öğrenci aldığını hatırlatalım. Oyun tasarımı bölümü taban puanları her yıl değişmekle beraber, oyun tasarımı bölümlerine girmek için gereken sıralama 20.000-470.000 arasında bulunuyor.
Dijital Oyun Tasarımı Dersleri Neler? 2023
Bölüme başarıyla yerleştikten sonra sizi 4 yıl boyunca oyun geliştirme sürecinin farklı alanlarına odaklanan bir dizi ders bekliyor:
- Oyun tasarımının temelleri: Konuyla ilgili tüm üniversitelerin eğitim programlarında yer alan ve programa bağlı olarak birden fazla dersten oluşabilen oyun tasarımının temelleri başlığı altında, dijital oyunlarla ilgili temel bilgileri, teknik terimleri ve kavramları öğreneceksiniz.
- Tasarım / görsel tasarım: Görsel tasarımın temel prensiplerinden, oyun karakterlerinin tasarımına kadar geniş bir alanı kapsayacak tasarım dersleri serisi içerisinde 2D ve 3D tasarım araçlarını tanıyacak, ürettiğiniz proje ve ödevlerde kullanma imkanı yakalayacaksınız.
- Bölüm tasarımı: Oyun içerisinde yer alan bölümlerin tasarlanması üzerine kurgulanan bu derste, level designer’ların çalışmalarıyla ilgili bilgi sahibi olacaksınız.
- Oyun motorları: Oyun geliştirme süreçleri içerisinde sıklıkla kullanılan Unreal Engine, Unity ve benzeri oyun motorlarının temel dinamiklerini öğreneceğiniz bu derslerle ilk yılınızdan itibaren karşılaşmaya başlayacaksınız.
- Ses tasarımı: Oyun tasarımı bölümleri, geliştirme aşamalarının tümüne odaklanırken, süreç içerisinde yer alan en kritik noktalardan biri de ses tasarımı. Oyunlarda kullanılan ses efektleri, müzikler ve diyaloglar gibi işitsel öğeleri tasarlamayı ve oyun içerisine uyumlu bir biçimde dahil etmeyi öğreneceksiniz.
- Kullanıcı deneyimi tasarımı: Oyuncunun ana menüyle karşılaştığı andan, çıkış tuşuna bastığı noktaya kadar deneyimlediği yolculuğu bütünsel bir yaklaşımla ele alacak bu derste, bir oyunun tüm özelliklerinin en iyi deneyimi sunmak adına nasıl kurgulandığını öğreneceksiniz.
- Arayüz tasarımı (UI): Bu derste, menüler, oklar, karakter statü işaretleri, diyalog kutuları gibi oyun içerisinde oyuncuları yönlendirmek amacıyla oluşturulan user interface’in (kullanıcı arayüzü) tasarım ve yaratım süreçleriyle ilgili bilgi sahibi olacaksınız.
- Oyun geliştirme: Bölümün yer aldığı üniversiteye göre farklılık göstermekle beraber, bu dersler sırasında ekiplere ayrılarak oyun projeleri üretecek, dönem veya yıl sonunda öğrendiklerinizi oynanmaya hazır bir oyun haline getirme fırsatı yakalayacaksınız.
Elbette, oyun tasarımı bölümleri yalnızca saydığımız derslerden ibaret değil. Bu temel ders programına ek olarak, üniversitenin belirlediği farklı uzmanlık alanlarından tamamlamanız gereken seçmeli dersleriniz de olacak. Aynı zamanda, herhangi bir kısıtlaması bulunmayan serbest seçmeli derslerle de oyun tasarımına ek olarak farklı alanlarda da bilgi birikiminizi genişletebilirsiniz.
Dijital Oyun Tasarımı İş İmkanları Neler?
Yüksek ihtimalle, mezun olduktan sonra çalışmak isteyeceğiniz yerler ağırlıkla oyun stüdyoları olacak. Oyun tasarımı bölümü mezunları stüdyolar içerisinde görsel tasarım, sanat yönetimi, ses tasarımı, UI/UX tasarımı, senaryo yazımı, bölüm tasarımı, oyun programcılığı – yazılım alanlarında çalışabilir. Elbette, ilerleyen dönemde kendi stüdyonuzun sahibi olarak yönetimsel görevlerin ağırlıkta olduğu bir role doğru da kariyerinizi şekillendirmeniz olası… Sözün kısası, oyun geliştirme sürecinin neredeyse tüm aşamaları, oyun tasarımı bölümü mezunlarının çalışabileceği fırsatları barındırıyor.
Üniversite tercih dönemi, pek çokları için hayatlarının geri kalanında yapacakları mesleği seçmek için çok erken. Mezun olduktan sonra, oyun alanında ilerlemeyi tercih etmeseniz de bölümünüz farklı alanlara yönelebilmeniz için bir temel sunuyor: Görsel tasarımcılık, video prodüksiyonu, sanat yönetimi, deneyim tasarımcılığı gibi pek çok farklı alanda, bölümde edindiğiniz bilgilerle yer alabilirsiniz.