İçindekiler
Rastgele erişim belleği veya RAM, masaüstü bilgisayarlardan akıllı telefonlara kadar her şeyin önemli bir bileşenidir. RAM, uygulamalara, oyunlara ve işletim sisteminin kendisine, sabit diskler gibi çok daha yavaş, daha uzun süreli depolamada bulunması gereken önemli bilgilere hızlı erişim sağlayan yüksek hızlı, kısa süreli bir depolama çözümüdür.
Yine de cihazlarınızdaki diğer bileşenler gibi birçok farklı RAM türü vardır. RAM hızı, türünden, modelinden veya neslinden etkilenebilir ve fiyatı, satın aldığınız kapasiteye ve hangi cihaza gireceğine bağlı olarak çılgınca değişebilir. RAM nedir ve ne işe yarar? RAM türleri nelerdir? Ne kadar RAM’e ihtiyacınız var? RAM nasıl kurulur? gibi soruların cevaplarını yazımızda. bulabilirsiniz.
RAM Nedir ve Ne İşe Yarar?
RAM, aslında bir cihazın kısa süreli belleğidir. Bir uygulamanın veya işletim sisteminin yakın gelecekte ihtiyaç duyabileceği bilgileri okur ve CPU, grafik kartı veya ihtiyaç duyabilecek diğer herhangi bir bileşen tarafından hızlı erişim için geçici olarak saklar. Bu bilgiler, siz programı kapatana veya aygıtınızı yeniden başlatana kadar kolayca erişilebilen RAM’de kalır. Ardından RAM temizlenir ve yeni, ilgili verileri almaya hazırdır.
RAM, her yeni tarayıcı sekmesi talep ettiğinizde veya vurmak için yeni bir düşman yüklediğinizde, diğer bileşenlerin (bir sabit sürücü veya hatta bir katı hal sürücüsü (SSD) gibi) aygıtın daha yavaş olan deposunu kazmasını önler. Modern depolama, geçmiş yıllardaki sürücülerle karşılaştırıldığında ne kadar hızlı olursa olsun, yine de RAM’den çok daha yavaştır. Ancak, bu depolama bileşenleri gereklidir çünkü RAM’e artık güç verilmediğinde bu verilerin daha uzun süreli depolanmasını sağlarlar.
Farklı RAM Türleri Nelerdir?
“RAM” veya “bellek”, tipik olarak dinamik rasgele erişim belleğini (DRAM) veya daha doğrusu modern sistemler için eşzamanlı dinamik rasgele erişim belleğini ( SDRAM ) ifade eder. Terminoloji, teknik ayrıntıların ötesinde önemli değildir, ancak terimlerin halk arasında nispeten birbirinin yerine kullanılabileceğini bilmek yararlıdır.
Bugün satılan en yaygın masaüstü RAM türü DDR4’tür, ancak daha eski sistemler DDR3 ve hatta DDR2 kullanabilir ve en yeni sistemler DDR5 kullanabilir. Rakamlar, RAM’in neslini gösterir; birbirini izleyen her nesil, daha yüksek bant genişliği aracılığıyla daha yüksek hızlar sunar – saniyede daha yüksek bir megatransfer oranı. Her nesilde ayrıca fiziksel değişiklikler ve güç talebinde bir azalma vardır, bu nedenle bunlar birbirinin yerine geçemez.
Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil platformlar, Düşük Güçlü Çift Veri Hızı (LPDDR) belleği kullanır ve ayrıca LPDDR4 ve en yenisi LPDDR5X dahil olmak üzere çeşitli nesillerde mevcuttur. En iyi DDR5 RAM kadar hızlı olmasa da, masaüstü sınıfı DDR bellekle kabaca karşılaştırılabilir performans sunarlar. Ancak çalışmak için daha az güç gerektirirler ve bu da pil ömründen tasarruf etmeye yardımcı olur. Ayrıca, doğrudan anakart üzerine lehimlenmek veya hala değiştirilebilir bir çubuk olan, ancak kullanılan DIMM tarzı bellek çubuklarından daha kompakt olan SODIMM (Small Outline Dual In-line Memory Module) gibi farklı şekil ve boyutlarda gelirler.
Özellikle video oyun alanında yaygın olarak kullanılan diğer bir terim de VRAM’dir (video RAM). Bir zamanlar bağımsız bir teknoloji parçası olmasına rağmen, VRAM şu anda grafik kartındaki ayrılmış belleği belirtmek için kullanılmaktadır. Oyun konsolları için sistem belleğine de atıfta bulunabilir, ancak her iki durumda da, yalnızca GPU için ayrılmış bellekle ilgisi vardır.
AMD’nin yeni RX 7000 serisi gibi çoğu modern grafik kartı GDDR6 kullanır, ancak Nvidia, RTX 3000 ve RTX 40 serisi grafik kartlarında bulunan GDDR6X RAM’i özel olarak kullanır.
Ne Kadar RAM’e İhtiyacınız Var?
Yeterli RAM’iniz olduğundan emin olmanız gerekir. İşletim sistemlerinin, oyunların ve uygulamaların hepsinin çalışması için belirli miktarda RAM’e ve hatta iyi çalışması için daha fazlasına ihtiyacı vardır. Bu, genellikle dört gigabayt (GB) ile 16 GB arasındadır, ancak Windows çalıştıran herhangi bir modern bilgisayarda gerçekten 8 GB’tan daha az olmamalıdır. Çok fazla video düzenleme veya ağır çoklu görev yapmak isteyen herkes 32 GB veya daha fazlasını isteyebilir.
Minimum RAM miktarından daha fazlasına sahip olmak çok önemlidir. Bir PC yalnızca geçerli uygulamayı değil, arka planda diğer hizmetleri ve görevleri de çalıştırır. Bununla birlikte, çok büyük miktarda sistem belleğine sahip olmak, bir PC’nin daha hızlı çalışmasını sağlamaz ve yeterli belleğe sahip olduğunuzda, daha fazla belleğe sahip olmaktansa daha hızlı belleğe sahip olmak daha iyidir.
RAM Nasıl Kurulur?
- Güç kablosunu sisteminizden çıkarın ve gerekirse sisteminizi güvenli bir şekilde yan yatırabilmeniz için diğer arka panel kablolarını çıkarın.
- İç kısma tam erişim sağlamak için yan paneli (genellikle solda) çıkarın. RAM yuvaları uzundur ve normalde işlemcinin ve onun kalın soğutucusunun sağında bulunur. Bu yuvaların sayısı tipik olarak iki ila sekiz arasındadır ve her iki uçta çubukları yerine kilitleyen tırnaklar (veya kanatlar) içerir. Eskisini çıkarmak ve çıkarmak için bu tırnakları ana karta doğru bastırın.
Bazı anakartlarda yalnızca tek bir sekme bulunur. Bu durumda, tırnağı aşağı bastırın ve RAM çubuğunu düz tutmaya çalışarak dışarı doğru kaydırın.
- Yeni belleğinizin bulunması gereken doğru yuvaları belirlemek için ana kartınızın kılavuzuna bakın. Yalnızca bir veya iki çubuk kullanıyorsanız, bazı anakartlar ikinci ve dördüncü yuvaları tercih eder. Diğerleri birinci ve üçüncüyü tercih eder. Yuvalar, RAM’inizin ne kadar bant genişliğine sahip olduğunu belirlediğinden, burada ana kartınızın kılavuzuna başvurmanız önemlidir.
RAM’i takmadan önce, yuvanın her iki ucundaki kanatların yuvadan uzağa eğilecek şekilde geriye itildiğinden emin olun.
RAM’i yalnızca belirli bir şekilde kurabileceğinizi unutmayın. Veri deposumetal kontaklarla yapıştırın ve ortalanmamış bir çentik göreceksiniz. Bu çentiği, ana kartın bellek yuvasının içindeki – yine ortalanmamış – çentikle aynı hizaya getirmeniz gerekir. Ters çevrilirse, çubuk yerine oturmaz.
RAM çubuğunun düzgün bir şekilde hizalandığından emin olduğunuzda, çubuk yerine oturana kadar başparmaklarınızla kenarlarına bastırın. Bu sırada kanatlar kenetlenir ve belleği güvenli bir şekilde tutar.
Çubuk nispeten kolay bir şekilde yerine oturmuyorsa, çubuğu doğru yönlendirdiğinizden emin olun. Doğru şekilde sıralanmayan RAM’i zorlamak anakartınıza zarar verebilir. Şüpheniz varsa, iki kez kontrol edin. Bir el feneri gerçekten de görmenize yardımcı olabilir.
Yine de, RAM’in takılması makul miktarda baskı alabilir. Hiçbir şeyi zorlamayın, ancak çubuğu aşağı doğru bastırırken yeterli miktarda baskı uygulayın.
- Tüm çubuklar yuvalarına oturduğunda, çubukları sıkıca yerinde tutmak için kanat klipslerinin kilitlendiğinden emin olun. Her şey denetimden geçerse bilgisayarı kapatın. Ardından, tüm kabloları tekrar takın ve sistemi önyükleyin.