İçindekiler
Google‘ın Android 12‘si hala akıllı telefonlara ve tabletlere yayılma sürecinde olabilir, ancak şirket zaten Android 13 üzerinde çalışıyor. Şubat ayında işletim sistemi için ilk Geliştirici Önizlemesi’ni duyuran şirket, son olarak Mayıs ayında Google I/O 2022’de Android 13’e gelecekleri paylaştı. Android 13 hakkında merak edilen her şey bu yazımızda.
Android 13’e Neler Geliyor?
Google, Android 12 ve 12L ile başladığı şeyin üzerine inşa ediyor. Materyal Ek özelleştirme özellikleriyle daha renkli hale gelirsiniz ve Google, temayı Google uygulamalarının ötesine taşımayı planlar. Şirket ayrıca Android 13’teki gizlilik ve güvenlik özelliklerini de öne çıkarıyor ve Android’in katlanabilir ve tabletlerdeki daha büyük ekran tutkusu üzerine birçok yapı var.
Android 13 Ne Zaman Çıkacak?
Google, ilk Android 13 Geliştirici Önizlemesi’ni Şubat ayında yayınladı ve ikincisi Mart’ta geldi. Nisan ayında Google, Android 13’ü ilk Beta sürümüyle halka açtı ve Haziran ayına kadar iki tane daha yayınladı. Platform , üçüncü Beta güncellemesiyle istikrara kavuştu ve programın kısa bir süre sonra Pixels’e gelen Android 13’ün son sürümüyle Temmuz ayına kadar sürmesi bekleniyor.
Android 13 Özellikleri Neler?
Yeni Erişilebilirlik Özellikleri
Google şimdi Android’de braille ekranları için destek oluşturacak . Braille ekranları, eğer bilmiyorsanız, görme engelli kişilerin bilgisayarlarla etkileşime girmesine ve tipik olarak ekranda görünecek metinleri okumasına izin veren cihazlardır. Bilgisayarlarda, telefonlarda ve diğer cihazlarda kullanılabilirler, ayrıca Bluetooth veya USB üzerinden bağlanabilirler.
Daha önce görme engelli kullanıcılar, onlarla etkileşim kurmak için Google Play Store’dan indirilen bir BrailleBack uygulamasını kullanmak zorundaydı, ancak Google bunu Android 13 ile değiştiriyor. Bu özellik, Android 13 Beta 3’te yayınlanacak.
Gelişmiş Bildirimler
Google, Android’deki bildirimlerle uğraşmıyorsa, buna gerçekten büyük bir yükseltme denebilir mi? Android 13’ün ikinci geliştirici önizlemesinde, bildirim izinlerinin desteklendiğini gösteren ayarlar tespit edildi. Bunun anlamı, Google’ın herhangi bir Android uygulamasının size en başından bildirim göndermesine izin vermeyeceğidir. Tıpkı Chrome’da veya diğer modern tarayıcılarda göreceğiniz gibi, size bildirim göndermek için açıkça istemeleri ve kendilerine erişim verilmesi gerekir. WhatsApp ve Telegram gibi uygulamalar için, çoğu kullanıcı bunu tereddüt etmeden yapar, ancak oyunlar ve alışveriş uygulamaları, yıllardır yol açtığı bildirim spam’lerinden kurtulmayı biraz daha zor bulabilir.
QR Kod Tarayıcıya Daha Kolay Erişim
QR kodları, COVID-19 çağında çok daha önemli hale geldi ve Google, ileride bunların kullanımını daha kolay hale getirmenin bir yolu üzerinde çalışıyor olabilir. Google Kamera veya eşdeğer üçüncü taraf Android telefon uygulaması aracılığıyla QR kodlarını zaten tarayabileceğinizi belirtmekte fayda var. Android 13 ile Google, doğrudan kilit ekranında çalışabilecek ve hızlı ayarlar uygulaması aracılığıyla erişilebilecek yerleşik bir QR kod tarayıcı üzerinde çalışıyor. Pratikte pek bir şey değişmese de kameradan daha kullanışlı olacak. Cesur kullanıcıların test etmesi için ikinci Android 13 Geliştirici Önizlemesi’nde zaten mevcut.
Yeni Gizlilik Özellikleri
Android 13’ün ilk Beta sürümüyle Google , medya paylaşım özellikleri için yeni desteği vurguladı . Bu, telefonunuzdaki dosyalara erişim talep edebilen uygulamalar için resim, video veya ses dosyası isteyip istemediklerini belirtmeleri gerektiği anlamına gelir.
Şu anda, medyanız için izin isteyen uygulamalar, tüm dosya türlerine aynı anda erişebilir. Bu özelliğin uygulanması, uygulamaların ihtiyaç duymadıkları dosya türlerine erişmesini engelleyecektir. Örneğin, Instagram’ın ses dosyalarınıza ihtiyacı yoktur ve bir kayıt cihazı uygulamasının resimlerinizi görmesine gerek yoktur. Bu değişikliği tamamlamak geliştiricilere bağlı olsa da Google, Android 13’ü hedefleyen herhangi bir uygulamanın bunu etkinleştirmesi gerektiğini söylüyor.
Daha Fazla Teknoloji Haberi İçin;
- Instagram Reels Paylaşım Saatleri 2022!
- Zoom’da Kendi Sesinizi Nasıl Kapatabilirsiniz?
- Bilgisayarınızın Oyun Performansını Artırmak İçin 5 Yöntem!
- Steam Deck’e Klavye Ve Fare Nasıl Bağlanır?
- Microsoft DirectStorage Nedir? DirectStorage Gereksinimleri Neler?
- BIOS Nedir? Ne İşe Yarar? Ayarları Nasıl Yapılır?
- Google Drive Özellikleri Nelerdir? 2022
- Samsung Akıllı TV’de Uygulamalar Nasıl Güncellenir?
- WhatsApp Mesajları Android’den iPhone’a Nasıl Aktarılır?
- Netflix Siyah Ekran Sorunu Nasıl Çözülür? 2022