İçindekiler
Açık kaynak için baskı sadece yazılımla sınırlı değildir; aslında, açık kaynaklı donanım için de oldukça büyük bir baskı var. 2015 yılında kurulan RISC-V (“risk beş” olarak telaffuz edilir) vakfı ve RISC-V olarak da adlandırılan talimat seti mimarisi (veya ISA), açık kaynaklı donanımın sorumluluğunu üstleniyor. RISC-V’nin tarihi birkaç on yıl öncesine gitse de, hala nispeten bilinmeyen bir özelliktir. Ancak RISC-V’nin şu anda o kadar önemli olmaması, gelecekte de önemli olmayacağı anlamına gelmez. Peki RISC-V nedir? Kökenleri nedir? Geleceği nedir? x86 ile rekabet edebilir mi?
RISC-V Nedir?
Büyük olasılıkla bilgisayar bilimcisi David Patterson tarafından icat edilen RISC, azaltılmış komut seti bilgisayarı anlamına gelir; bu, temel olarak, karmaşık bir komut seti bilgisayarı veya herhangi bir x86 CPU gibi CISC tabanlı işlemcinin aksine, talimatların daha basit ve işlenmesi daha kolay olacak şekilde tasarlandığı anlamına gelir. Ryzen 9 5950X veya Core i9-12900KS.
Peki -V ne anlama geliyor? Beş için Romen rakamı ve RISC-V, beşinci nesil tasarımın bir türüdür. RISC-I ve -II 1981’de geliştirildi, ancak RISC-III ve -IV teknik olarak hiçbir zaman var olmadı. Bu isimler 1984’te çıkan SOAR’a ve 1988’de çıkan SPUR’a geriye dönük olarak uygulanır. RISC-V, kendisini 1988 mimarisinin halefi olarak görmektedir.
RISC-V’nin Kökenleri Nedir?
RISC-V, Direktörü David Patterson olan UC Berkeley’in Paralel Hesaplama Laboratuvarı’nın (veya Par Laboratuvarı) bir araştırma projesi olarak başladı. Profesör Krste Asanović ve yüksek lisans öğrencileri Yunsup Lee ve Andrew Waterman, Mayıs 2010’da RISC-V’yi tasarlamaya başladılar. Büyük ölçüde Intel ve Microsoft tarafından finanse edilen Par Lab aracılığıyla finansman alabildiler.
2011 yılında , ilk RISC-V çipi bantlandı , yani sonunda bir prototipleri oldu. 2014’te Asanović ve Patterson, açık kaynaklı donanımın nedenini savunan bir makale yayınladılar ve yalnızca RISC tabanlı bir ISA’nın ideal olacağını değil, aynı zamanda özellikle RISC-V olacağını savundular. İlk RISC-V çalıştayı 2015 yılında yapıldı ve o yıl 36 şirket RISC-V Vakfı’nı kurdu. Kurucu üyeler arasında Nvidia, Google, IBM ve Qualcomm bulunmaktadır.
RISC-V’nin Geleceği Nasıl Olacak?
RISC-V Vakfı’nın ana odak noktalarından biri, Nesnelerin İnterneti (IoT) pazarının büyümesidir. Giriş sunumunda RISC-V, 2030 yılına kadar 50 milyar aktif olarak kullanılan IoT cihazı olacağını tahmin ediyor, bu da bugün sahip olduğumuz seviyenin yaklaşık iki katı. Sunum ayrıca başka bir istatistik de veriyor: 2025 yılına kadar uygulamaya özel entegre devrelerin (daha iyi bilinen adıyla ASIC’ler) %40’ı OEM’ler tarafından tasarlanacak. Daha fazla şirket kendi ürünleri için kendi çiplerini özel olarak tasarlamak isteyecek ve RISC- V Foundation, RISC-V mimarisinin bunu mümkün kılacağını savunuyor.
RISC-V Vakfı sadece gelecek hakkında iyimser olmakla kalmıyor, aynı zamanda giderek daha iyimser oluyor. 2019’un ortalarında yapılan bir araştırma, 2025 yılına kadar 60 milyardan fazla RISC-V çekirdeğinin piyasada olacağını tahmin ediyordu. 2020’nin sonlarında bu, yaklaşık 80 milyara veya tüm CPU pazarının yaklaşık %14’üne revize edildi.
RISC-V büyük bir oyundan bahsediyor, ancak en azından bir sebepleri var. Vakıf, en az bir RISC-V işlemcisi içeren ASIC ve sahada programlanabilir ızgara dizisi (veya FPGA) projelerinin yaklaşık %23’ünü sonuçlandıran 2020 tarihli bir araştırmaya atıfta bulunuyor. Sabit disk üreticisi Seagate, sabit diskler için iki RISC-V yongası geliştiriyor ve “diğer işlemcilerin” ne olduğunu hiçbir zaman tanımlamamış olmalarına rağmen, diğer işlemcilerden üç kat daha iyi performans gösterdiklerini iddia ediyor. Alibaba, Xuantie 910 sunucu CPU’sunda RISC-V kullanıyor.
2020’nin başında yaklaşık 600 RISC-V üyesi vardı. Bugün 2400’den fazla var. 2022’den 2025’e kadar RISC-V Vakfı, tüm CPU pazarında “RISC-V CPU’ların çoğalmasını” bekliyor: Yüksek performanslı bilgi işlem, bulut, IoT, kurumsal, tüketici vb. 2025’ten sonra V, çünkü tüm yol haritaları bu noktada durmuş gibi görünüyor, ancak önümüzdeki üç yıl içinde RISC-V için işler yolunda giderse, 2025’in ötesindeki yıllar için daha iyimser yol haritaları bekleyebiliriz.
RISC-V, x86 İle Rekabet Edebilir Mi?
Aramak için çok erken. RISC-V Vakfı, pazarın sadece %14’ünü ele geçirmeyi umdukları için, 2025’ten önce x86 devleri Intel ve AMD’yi kesinlikle aşmayı beklemiyor, bu önemli ama yine de x86 ikilisini çoğunlukla sağlam bırakıyor. RISC-V’nin büyük beklentileri olsa da, bugün ISA, x86’nın hakim olduğu sunucular, dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar ile hala çok popüler değilken, ARM mobil cihazlara hakim ve x86’nın hakim olduğu segmentlere giriş yapıyor.
RISC-V’nin nerede biteceğini öyle ya da böyle söyleyemeyiz. Söyleyebileceğimiz şey, RISC-V ve açık kaynaklı donanım için büyük bir ivme olduğu ve bu enerjinin bir yere gitmesi gerektiğidir.
Diğer Teknoloji Yazılarımız
- Instagram Nick İsim Önerileri Karşınızda
- Instagram Post Saatleri 2022
- Instagram Filtreleri Nasıl Oluşturulur?
- Instagram Kullanıcı Adı Nasıl Değiştirilir? 2022
- Instagram Fotoğraf Düzenleme Taktikleri Neler? 2022
- TikTok Instagram Hesabı Ekleme Nasıl Yapılır? 2022
- Pinterest Business Hesabı Nasıl Oluşturulur?
- Pinterest Hesap Bulma Rehberi
- Pinterest Fotoğraf İndirme 2022
- Bilgisayara Android İşletim Sistemi Kurma Rehberi 2022
- ThrottleStop Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?
- Throttlestop CPU Not Supported Hatası Nasıl Çözülür?
- En İyi Apple iPhone 13 Ekran Koruyucuları