İçindekiler
İnternet aleminde vakit geçirmek için en gerekli olan ihtiyaçlardan biri tarayıcılardır. Tarayıcılar (browser) sayesinde internet sitelerinde blog okuyabilir, video izleyebilir, forum sitelerinde gezebilir, film veya dizi izleyebilir hatta istediğiniz çoğu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Son zamanlarda browserlar arasında rekabet giderek kızıştı. Google Chrome daha gelişmek adına sürekli güncellemeler yaparken rakipleri Firefox, Opera ve Yandex ise UI/UX tarafında geliştirmelerle kullanıcılarını memnun etme çabasında. Microsoft ise bu rekabete dahil olmak için Edge tarafını güçlendirerek pazar payından bir dilim almak için varını yoğunu ortaya koyuyor. Son çıkarttığı Yeni Edge ile Chromium alt yapısı kullanarak rakiplerinden kullanıcı almanın peşinde. Şimdi sırasıyla en çok tercih edilen yani en çok kullanılan tarayıcıları sırasıyla ele alalım.
En iyi browser hangisi? Hangisini tercih etmelisiniz? Yararları neler? Gelin bakalım!
En İyi Browser Hangisi? 2022
Google Chrome
Web tarayıcılar pazarında en çok payı alan browser, %68.50 oranda Chrome oldu. Rakiplerine göre ezici bir üstünlüğü bulunan Chrome, insanlar tarafından en çok tercih edilen web browser. Kullanım yüzdesine göre konuşacak olursak en iyi browser kategorisinde 1. sırada yer almayı hak ediyor diyebiliriz. Dünyanın en çok tercih edilen tarayıcısı olmasına rağmen eleştirilen bir çok yanı bulunuyor. Bunlardan biri ise çok fazla bellek tüketmesi. Sekmeler arkada dondurma özelliğinin olmasına rağmen hala aşırı derecede bellek tüketiyor. Bundan dolayı farklı tarayıcı tercih eden kullanıcılar oluyor.
Neden Google Chrome kullanılır veya tercih edilir gibi soruların bir çok cevabı var. Bunlardan biri çok fazla extension içermesi, Google gibi Türkiye pazarının en büyük arama motorunun piyasaya sürmesi gibi. Şimdi bu seçenekleri biraz daha inceleyelim ve bu duruma sizler karar verin. Her ihtiyacı uygun eklentilerin bulunması kullanıcıları bu alanda cezbediyor. Milyonlarca büyüklükte eklenti (extension) havuzu bulunuyor. Örneğin web programlama yapan veya SEO ile ilgilenen kişiler aradığı eklentiyi kolaylıkla bulabiliyor ve yaptıkları işleri kolaylaştırabiliyor. Piyasaya ilk sunulduğundan beri oldukça hızlı ve performans bakımından kullanıcılarını memnun ediyor. Rakiplerine göre hız konusunda hep ilk sıralarda yerini alıyor. Herkesin kullanabileceği ve oldukça rahat bir şekilde dizayn edilen edilmesinden dolayı en çok kullanılan web browser diyebiliriz. Aradığınız her şeyi çok kolay bir şekilde bulabileceğiniz, siteler arasında geçişleriniz, aramaların yapılması vs. oldukça kolay olmasından dolayı tercih sebebi. Chrome tüm platformlarda istenilen biçimde kullanılabiliyor olması tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri. Windows, MacOs, Linux, Android, iOS gibi tüm işletim sistemlerinde stabil olarak çalışıyor.
Microsoft Edge
Yenilenmiş Microsoft Edge çıktığı günden itibaren inanılmaz bir talep görmüş ve sevilmiş durumda. Chromium motorunu kullanması ve sadeliğin ön planda olduğu bu tarayıcı, kullanıcıları tarafından tam not almış durumda. %7.59oranında aldığı oyla en yakın rakibi Firefox’u geçerek listenin 2.sırasına adını yazdırmayı başarmış. Yeni bir browser olmasına rağmen bu kadar hızlı yükselir Chrome’u tedirgin etmeli mi? Chrome’a göre daha iyi performans verdiği söylenebilir. Özelleştirme seçenekleri oldukça geniş istediğiniz şekilde tarayıcınızı düzenleyebilirsiniz. Ayrıca gizliliğe de önem verdiğini söyleyebiliriz. Windows’un varsayılan tarayıcısı konumda olması bu kadar hızlı tırmanmasına sebep olmuş olabilir mi? Artı olarak Windows’un haricinde MacOs, Andorid ve iOS ile de uyumlu çalışıyor. Tarayıcının önemli dezavantajlarından biri yalnızca Microsoft hesabıyla uyumlu çalışıyor. Gmail hesabınızı entegre edemiyorsunuz.
Microsoft güncel olarak Windows 10, Windows 8 ve Windows 7 sürümlerinde kullanılabilmektedir. 32 bit veya 64 bitlik sürümlerde de çalışma özelliğine sahip. Microsoft haricinde MacOs, Android, iOS işletim sistemlerinde de çalışabilmektedir. Linux işletim sistemi desteği ise daha yeni geldiğini söyleyebiliriz. Artık Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanıyorsanız Microsoft Edge tarayıcısını kullanabileceksin.
Firefox
Listenin 3. sırasına düşen Firefox’un kullanım oranı %7.19. Kullanıcılar gerçekten Firefox’u tercih ediyor. Develop tarafında olan özellikleri olsun, gizliliğe ve güvenliğe önem vermesi ve kolay bir ara yüze sahip olması sebebiyle kullanıcılar tarafından ilgi görmektedir. Sync özelliği sayesinde mobilde yaptığınız gezintileri masaüstüne tek tuşla aktarabilirsiniz. E-posta ihlallerini takip ederek sizi bu konuda uyarır. Eğer verileriniz daha önceden çalındıysa bu platformları size söyleyerek aksiyon almanızı bekler. Oldukça esnek bir yapısı olduğundan dolayı istediğiniz hesapla tarayıcınızı kullanabilir, eski tarayıcınızdaki verileri buraya aktarabilirsiniz. Performans tarafında artışını sürdürüyor. Bellek tarafında en iddialı olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor diyebiliriz.
Opera
Chromium alt yapısı kullanan tarayıcılardan biri olan Opera, reklam engelleyicisi, VPN gibi diğer tarayıcılardan farklı özelliklerle ön plana çıkmayı başarmış bir tarayıcıdır. %1.14 kadar bir kullanım oranı bulunsa da kullanıcıları gayet memnun. Opera Turbo veya mobil uygulamasını kullanan kullanıcıları için yapmış olduğu özelliklerde oldukça tercih ediliyor. Turbo özelliği sayesinde bellek ve pil tüketimine oldukça yardımcı oluyor. Mobil uygulaması üzerinden yaptığınız aramalar, sekmeler ve websitelerini kayıt edip masaüstüne gönderebiliyorsunuz. Chromium altyapısı kullandığından dolayı Chrome’un kullandığı diğer eklentileri de kullanabilme özelliği sunuyor. Opera GX adını verdiği paketle gamer yani oyuncuları hedeflemeyi de başarmış. Razer Chroma veya Twitch gibi oyun yayını yapan kişilere kolay bağlantı ve entegrasyon özellikleri de sunduğunu söyleyebiliriz.